NI ZLATIBOR NI KOPAONIK: Čačani su pre 30 godina učili da skijaju na OVOJ PLANINI, tamo se ponovo gradi skijalište
Skijanje, Foto: RINA

ZIMAAA

NI ZLATIBOR NI KOPAONIK: Čačani su pre 30 godina učili da skijaju na OVOJ PLANINI, tamo se ponovo gradi skijalište

Planirano je da se u prvoj polovini sledeće godine pribavi zemljište, završi planski akt, a onda i da se obezbedi novac za ovu investiciju

Objavljeno: 09:36h

Planina Jelica osim po svojim lepotama i velikom kulturno-istorijskom nasleđu nekada je bila i poznato skijalište, a u selu Riđage na ski stazi okupljali su se stanovnici Čačka, Požege i Dragačeveva. Inicijativu za ponovnu izgradnju skijališta pokrenuo je Savet MZ, koja je podržana i od rukovodstva Grada Čačka.

„Čačak je zaslužio da ima svoje skijalište, mesto gde bi mališani mogli da nauče da skijaju, a rekreativci da uživaju. Planirano je da se u prvoj polovini sledeće godine pribavi zemljište, završi planski akt, a onda i da se obezbedi novac za ovu investiciju. Nadam se da će do kraja sledeće godine izgraditi skijalište“, najavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Sneg
foto: RINA

Planina Jelica predstavlja prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline i prepoznata je kao izuzetno atraktivan turistički potencijal. Ski staza biće dugačka oko 370 metara i nalazi se na tromeđi tri živopisna sela – Riđaga, Pridvorice i Rtara.

“Iz Hidrometerološkog zavoda dobili smo izveštaj u kom je zapisana visina snežnog pokrivača u prethodnih 10 godina. Na toj padini sneg se duže zadržava nego u ostalim delovima, tako da je naša inicijativa potpuno opravdana i ovo mesto može biti od izuzetnog turističkog ali i edukativnog značaja za grad Čačak”, rekli su u Svaetu MZ Riđage.

Sneg
foto: RINA

Buduće skijalište od lokalnog puta biće udaljeno osam kilometara, a planirano je da budu izgrađeni i propratni sadržaji koji će dodatno privući posetioce upravo na ovu lokaciju.

“Prvo je neophodno izvršiti eksproprijaciju zemljišta i sprovesti postupak javne nabavke za izradu Plana detaljne regulacije. Skijalište u Riđagama će biti pod ingerencijama SC “Mladost”, a nakon ski staze biće oformljeno i sankalište za najmlađe. Čačak nema ski stazu, zato će realizacija ovog projekta biti od velikog značaja za sve sugrađane”, istakao je Milan Bojović pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Ono što obećava veliku posećenost u zimskim, ali i letnjim mesecima jeste i blizina Ovčarsko - kablarskog masiva, koji se nalazi na mapi brojnih planinara iz zemlje, ali i Evrope.

(Espreso / Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.