O POLOŽAJU I DISKRIMINACIJI STUDENATA SA HENDIKEPOM: I oni mogu biti stručnjaci u bilo kojoj oblasti! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Espreso

RAVNOPRAVNOST!

O POLOŽAJU I DISKRIMINACIJI STUDENATA SA HENDIKEPOM: I oni mogu biti stručnjaci u bilo kojoj oblasti! (FOTO)

Udruženje ima veliku podršku SKONUS-a, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Objavljeno:

Udruženje studenata sa hendikepom organizovalo je konferenciju za medije, na kojoj su između ostalih teme bile uticaj sistemskih barijera na položaj učenika i studenata sa hendikepom, izazovi na koje nailaze u toku pobrazovanja, prilike za aktivnu participaciju i oblici podrške za ostvarivanje samostalnosti koji bi trebalo da im budu sistemski obezbeđeni.

foto: Espreso.rs

Udruženje ima veliku podršku SKONUS-a, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na konferenciji su prezentovani rezultati 3 istraživanja Udruženja o postojećim inkluzivnim politikama u konkursima za učeničke i studentske stipendije, Položaj i participacija osoba sa hendikepom u visokom obrazovanju i zapošljavanje osoba sa hendikepom.

Milan Janković, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom, ukazao je na značaj stipendija za učenike i studente sa hendikepom i skrenuo pažnju na to da njima stipendija predstavlja podršku, a ne nagradu. Takođe, naglasio je i to da su rezultati istraživanja zabrinjavajući, ali da se napredak vidi baš zbog podršku koju Udruženje ima.

Jelena Kotević, predstavnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, skrenula je pažnju na probleme sa kojima se susreću studenti u toku studiranja i na koji način ih rešavaju. Ujedno je pozvala studente sa hendikepom da govore o problemima sa kojima se susreću.

foto: Espreso.rs

Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a, još jednom je pružila podršku Udruženju studenata sa hendikepom i istakla da će SKONUS nastaviti da podržava rad.

Podsetimo, ove godine je donet Zakon o studentskom obrazovanju

Bilo je reči o aktivnom uključivanju studenata sa hendikepom u studentsko obrazovanje. O tome je za Espreso pričala Katarina Kel, koja je aktivan član Udruženja, ali i moderator ove konferencije.

foto: Espreso.rs

Na koji način Udruženje motiviše studente sa hendikepom da se priključe Udruženju, parlamentu na fakultetu, da se uključe u realizaciju projekata?

- Najviše direktnom komunikacijom, istakla bi da sve ono što se odnosi na ostale mlade osobe, odnosi se i na mlade sa hendikepom. Kako postoje mlade osobe koje su nezainteresovane za aktivizam, za učešće u projektima ili za članstvo u studentskom parlamentu, tako i neke mlade osobe sa hendikepom nisu zainteresovane i to je sasvim u redu. Mi radimo na tome da one koji jesu motivisani dodatno osnažimo za to, da ih osnažimo i za samozastupanje, ali i za to gde god da se nađu budu spremni da se izbore, da im sve bude pristupačno, da nikada ne ćute i da se uključuju u sve oblasti koje ih interesuju, ne samo one koje se tiču borbe za prava osoba sa hendikepom. To je ono što je najvažnije, jer osobe sa hendikepom mogu biti stručnjaci u bilo kojoj oblasti, ne samo u oblasti prava osoba sa hendikepom.

Da podsetimo i koji su to skriveni hendikepi o kojima je u više navrata bilo reči na konferenciji.

- Kada mi govorimo o tome. kažemo da su to nevidljive vste hendikepa, to su osobe koje nemaju hendikep koji je vidljiv na prvi pogled. Kada kažemo vidljiv hendikep mislimo na osobe koje imaju neki motorički hendikep, da se teže kreću, osobe koje su slepe ili slabovide, ali sa druge strane, mnogo je više osoba sa nevidljivim hendikepom. Osobe oštećenog sluha su osobe čiji je hendikep nevidljiv, osim ako osoba ima aparat za sluh. Takođe, osobe sa nevidljivim hendikepom su osobe koje imaju hronične bolesti, poput dijabetesa i to je ono što uglavnom najčešće i iznenadi ljude. Nisu znali da su osobe sa hendikepom takođe osobe sa dijabetesom. Osobe koje imaju bilo kakvo hronično stanje, bolesti poput Kronove bolesti, epilepsije, mentalni hendikep, osobe koje imaju disleksiju, ali takođe kada kažemo mentalni hendikep ne mislimo na Daunov sindrom ili autizam, već i na osobe koje su depresivne ili anksiozne, a sve ih je više, posebno sada u kontekstu vanrednog stanja i svega što nas je zateklo pandemijom korona virusa, zaključila je Katarina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.