72. godine MISIJE HALIJARD - Kako su četnici spasili 500 američkih pilota! (FOTO)
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

oBELEŽENA GODIŠNJICA

72. godine MISIJE HALIJARD - Kako su četnici spasili 500 američkih pilota! (FOTO)

Proslavi su prisustvovali ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo, gradonačelnik Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević i delegacije Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i ambasade Velike Britanije
Objavljeno: 12:29h

Na Galovića polju obeležena je 72. godišnjica misije Halijard u okviru koje je više od 500 američkih pilota evakuisano iz Srbije tokom Drugog svetskog rata.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovoj proslavi prisustvovali su ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo, gradonačelnik Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević i delegacije Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i ambasade Velike Britanije.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Operacija "Halijard" iz leta 1944. godine se smatra i za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja. Tada je oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno je iznad okupirane Jugoslavije, od kojih je veliki broj završio u Srbiji. Selo Pranjani je mesto gde je počelo spasavanje više od 520 savezničkih pilota u avgustu 1944. tako što je uz pomoć srpskog lokalnog stanovništva napravljena pista na koju su američki avioni mogli da slete i spasu pilote.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Pripadnici Vazduhoplovnih snaga SAD, po povratku u otadžbinu, posvedočili su o požrtvovanosti lokalnih srpskih seljana koji su ih hranili i štitili, u nekim slučajevima i do šest meseci. Američki piloti evakuisani su s privremenog aerodroma Galovića livade, pod Ravnom gorom, u više desetina noćnih i dnevnih letova transportnih aviona, koji su ih prebacili do baza u Italiji.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Misija "Halijard" ostvarena je u saradnji s pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su organizovali prihvat pilota i njihovo skrivanje od Nemaca. Američki zvaničnici su poslednjih godina posećivali Pranjane i izražavali zahvalnost srpskim porodicima koje su spasle stotine američkih pilota, koje su u Drugom svetskom ratu oborile nacističke snage.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.