DECA NAM JEDU OTROV: Evo koje nedozvoljene supstance sadrže kašice za decu Juvitana
Foto: Youtube / Printscreen

ZABRANJENI U EU

DECA NAM JEDU OTROV: Evo koje nedozvoljene supstance sadrže kašice za decu Juvitana

Nutricionisti tvrde da je činjenica da se u našoj zemlji redovno pojavljuju proizvodi koji u sebi sadrže zabranjene supstance
Objavljeno:

U kašicama "juvitana" nađen je antioksidans difenilamin koji je zabranjen u Evropskoj uniji, te opasni insekticidi acetamiprid i imidaklopid.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako saznaje "Blic" iz Ministarstva zdavlja u hrani za bebe "Svislajon Takova" pronađeni su i fungicid ciprodinil, te insekticid propargit.

Difenilamin, koji služi da što duže odloži truljenje voća, od 2012. godine je zabranjen u EU budući da proizvođač ove hemikalije nije uspeo dostaviti dokumente koji pokazuju da je siguran za ljudsko zdravlje. Dokazano je da je prilikom raspadanja kancerogen. S druge strane, u novom izveštaju Evropske agencije za sigurnost hrane utvrđeno je da su dozvoljeni limiti za nivo acetamiprida i imidakloprida u proizvodima suviše liberalni.

- Ovi insekticidi ometaju normalan razvoj i funkciju ljudskog nervnog sistema, mogu oštetiti mozak i uticati na lošije pamćenje. Maksimalan nivo acetamiprida u proizvodima mora da se smanji za 70 odsto, a imikloprida 25 odsto jer trenutno predstavljaju značajne zdravstvene rizike, kako u kratkom tako i drugom roku konzumiranja - saopštili su iz Evropske agecije za sigurnost hrane.

foto: Youtube printscreen / RTV
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.