OBILAZI BOLESNIKE I PREDVIĐA KAKVA ĆE GODINA BITI: Počinje jedna od dve najveće srpske slave, ovo je sve što morate da znate o njoj! (FOTO)
Foto: Wikipedia

čuvar neba!

OBILAZI BOLESNIKE I PREDVIĐA KAKVA ĆE GODINA BITI: Počinje jedna od dve najveće srpske slave, ovo je sve što morate da znate o njoj! (FOTO)

Aranđelovdan je dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila
Objavljeno:

Veruje se da svaki čovek na dan krštenja dobije svog anđela, koji se naziva anđeo mirni, verni učitelj, čuvar duša i tela. Ti anđeli čuvaju čoveku život i zdravlje i paze da čovek, zbog svog neznanja i nesmotrenosti ne napravi neku grešku.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Obučeni su u belu odeću, plaštove, u znak čistote i nevinosti. Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime.

foto: Fonet

Na ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, kao borac, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci, jer, prema narodnom verovanju, on u času smrti uzima ljudsku dušu.

POČELI SU VUČIJI DANI: Pridržavajte se ovih običaja da vas ne snađe NESREĆA! (FOTO)

Mihail na jevrejskom jeziku znači: ko je kao Bog ili ko je ravan Bogu. Sv. Mihail izobražava se još od prvih vremena hrišćanskih kao vojvoda, koji u desnoj ruci drži koplje, kojim potire Lucifera, satanu, a u levoj palmovu zelenu grančicu. Na vrh koplja ima platnenu traku sa crvenim krstom.

Arhanđeo Mihail smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi verskih.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.