NAJPOŠTOVANIJI I NAJVOLJENIJI: Godišnjica smrti patrijarha Pavla! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

zauvek u sećanju

NAJPOŠTOVANIJI I NAJVOLJENIJI: Godišnjica smrti patrijarha Pavla! (FOTO) (VIDEO)

Na mestu poglavara Srpske pravoslavne crkve je proveo 19 godina, izabran je 1. decembra 1990. godine, kada je zamenio bolesnog patrijarha Germana
Objavljeno: 13:34h

Danas se navršava sedam godina od smrti srpskog patrijarha Pavla, koji je preminuo 15. novembra 2009. godine na VMA.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je na mestu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo 19 godina, izabran je 1. decembra 1990. godine, kada je zamenio bolesnog patrijarha Germana.

Patrijarh Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević) rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.

U tom mestu je završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Dve godine je studirao medicinu u Beogradu. Pre odlaska u gimnaziju proveo je jedno vreme na pripremama za školu u manastiru Orahovica.

Drugi svetski rat zatekao ga je u rodnoj Slavoniji, odakle je prebegao u Beograd, gde je, da bi se mogao izdržavati, radio fizičke poslove na građevinama i na dokovima. U proleće 1942. njegov školski drug jeromonah Jelisej odveo ga je u manastir Svete trojice u Ovčaru, a od 1944. radio kao veroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u domu za decu izbeglu iz Bosne. Te godine je oboleo od tuberkuloze. Do 1946. je bio u manastiru Vujan, gde se izlečio od tuberkuloze. Zamonašio se 1948. u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobio ime Pavle koje mu je dao iguman Julijan Knežević. Te godine je rukopoložen u čin jerođakona.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.