EPIDEMIOLOG PAVLOVIĆ: Iako pada broj obolelih od kovida, situacija je i dalje nepovoljna u Rasinskom okrugu
Ilustracija, Foto: Rina

KOVID U KRUŠEVCU

EPIDEMIOLOG PAVLOVIĆ: Iako pada broj obolelih od kovida, situacija je i dalje nepovoljna u Rasinskom okrugu

Možemo da kažemo da je u ovom talasu obolelo oko 10 odsto kompletnog stanovništva, imali smo oko 14 hiljada obolelih, a sigurno ih je bilo i više, jer to je samo broj onih kod kojih je korona zvanično potvrđena

Objavljeno:

Direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje epidemiolog Predrag Pavlović izjavio je da se u Kruševcu i celom Rasinskom okrugu smanjuje broj obolelih od kovida-19, ali da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna i ne me da bude opuštanja.

"Možemo sa dozom optimizma da kažemo da u Okrugu dolazi do pada broja obolelih, ovo je treća nedelja kako se smanjuje broj novoobolelih, a kada je u pitanju Kruševac taj trend traje već pet nedelja" rekao je Pavlović.

Na ovom području se, kako je naveo, ne smanjuje samo broj obolelih već i broj pregleda i hospitalizacija, ali je "i dalje reč o visokim brojevima i nema opuštanja".

Do pre tri nedelje, podsetio je on, broj dnevnih pregleda je u kruševačkoj kovid ambulanti išao do ; 500, sada je oko 300, dok se broj hospitalizovanih sa oko 200 smanjio na oko 140.

"Možemo da kažemo da je u ovom talasu obolelo oko 10 odsto kompletnog stanovništva, imali smo oko 14 hiljada obolelih, a sigurno ih je bilo i više, jer to je samo broj onih kod kojih je korona zvanično potvrđena. Tokom prethodnih talasa smo imali nagli pad, čim se dostigne vrhunac zaraženih, jer su se preduzimale rigoroznije protivepidemijske mere, sada to nije slučaj i kada je u ovom talasu došlo do visokog broja obolelih to je trajalo veoma dugo, skoro osam nedelja", podsetio je Pavlović. ; ; Na pad broja obolelih je, prema njegovim rečima, uticalo više faktora, veliki broj ljudi je preležao koronu, u Rasinskom okrugu je oko 40 odsto ukupnog broja stanovnika vakcinisano, donete su nove epidemiološke mere, a školski raspust je, takodje, dosta presekao put prenošenja virusa.

Mada je broj novoobolelih značajno smanjen on napominje da još uvek nije vreme za optimizam jer je i dalje nedovoljan procenat vakcinisanih osoba.

"Vakcinisano je oko 50 odsto punoletnih gradjana, ; smatram da je važno da u statistiku udju i maloletni. Kada posmatramo celokupnu populaciju, onda imamo jedva 40 odsto vakcinisanih, a to nije dovoljno da bi bili mirni u narednom periodu", kazao je on.

U Rasinskom okrugu je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, za 24 sata, potvrdjeno 82 slučaja korone, od kojih 34 u Kruševcu.

Bonus video:

02:06

UZ MRKU NE IDE DA BUDE BOLESTAN! Dačić o teškom stanju partijskog druga

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.