Hoće da iskopaju 1.063 groba oslobodioca Kragujevca jer niko ne plaća održavanje groblja?! (FOTO)

ne daju im ni da počivaju

Hoće da iskopaju 1.063 groba oslobodioca Kragujevca jer niko ne plaća održavanje groblja?! (FOTO)

Zakon o sahranjivanju nalaže da se ostaci pokojnika eshumiraju ukoliko se održavanje ne plaća duže od 10 godina
Objavljeno: 13:56h

Ukoliko se u naredna tri meseca ne nađe adekvatno rešenje, posmrtni ostaci pripadnika Crvene armije, koji su poginuli prilikom oslobođenja Kragujevaca u Drugom svetskom ratu, biće iskopani jer održavanje grobova niko ne plaća. JKP "Gradska groblja" utvrdilo je da za održavanje 1.063 grobna mesta niko ne daje ni dinar duže od 10 godina, pa čak i punih šest decenija. Među njima su i večne kuće 63 crvenoarmejca, koji počivaju u dve zajedničke grobnice na Varoškom i Paliluskom groblju.

Profimedia
Pored boraca, na Varoškom groblju sahranjeno je još dvadesetak Rusa belogardejaca, koji su ovde došli bežeći iz Rusije posle Oktobarske revolucije 1917. godine. Ni održavanje njihovih grobnih mesta niko ne plaća već decenijama. - Zakon o sahranjivanju nalaže da se posmrtni ostaci pkojnika iz grobova čije se održavanje ne plaća duže od 10 godina ekshumiraju. Iako zakonski imamo odrešene ruke, iskopavanje, kostiju, njihovo sakupljanje u trajno obeležene vreće i pohranjivanje u zajediničku grobnicu poslednji je korak - kaže Nikola Spasić, direktor JKP "Gradska groblja".
Profimedia
Godišnje održavanje grobnog mesta kođa nešto manje od 1000 dinara, ali kad se za više od 1000 mesta ne plaća decenijama, onda je to veliki iznos. Zbog toga su u JKP rešili da "preseku", ali neće odmah ekshumirati posmrtne ostatke. - To je osetljivo pitanje. Inicirali smo sastanak sa Savezom udruženja boraca NOR, upravom grada Kragujevca i ambasadom Ruske Federacije da se dogovorimo oko održavanja grobova heroja - kaže Spasić i dodaje da se nada da će do kraja januara naći rešenje kako 1. februara ne bi počeli ekshumaciju. (Espreso.co.rs / Izvor: Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.