STEVANOVIĆ: "Ovo je već jako iscrpljujuće, ovaj TALAS je bio najteži od SVIH, najviše je zahvatio TRUDNICE"
Predrag Stefanović, Foto: printscreen/RTS

kovid stanje

STEVANOVIĆ: "Ovo je već jako iscrpljujuće, ovaj TALAS je bio najteži od SVIH, najviše je zahvatio TRUDNICE"

Od teških pacijenata, koji dođu u odeljenje koje ja vodim, u intenzivnu negu gde su najteži pacijenti, tu je od 10 pacijenata jedan vakcinisan

Objavljeno:

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" trenutno je hospitalizovano oko 270 pacijenata obolelih od kovida 19, što je neznatno smanjenje u odnosu na prethodni period, izjavio je načelnik Intenzivne nege u toj zdravstvenoj ustanovi prof. dr Predrag Stevanović i dodao da se nada da je to znak prolaska četvrtog talasa epidemije, koji je, kaže, bio najgori od svih.

Ovaj talas je počeo 10. septembra, a Stevanović kaže za Tanjug da je bolnica stalno bila u punom kapacitetu, sa od 310 do 320 hospitalizovanih pacijenata, dok se broj slobodnih kreveta kretao od jednog do pet.

- Ovo je već jako iscrpljujuće. Ovaj talas je bio najteži od svih sa najvećim brojem teških pacijenata i sa najvećim brojem mladih pacijenata. Imamo pacijente koji su mlađi od 1990. godišta, a jedan je 1999. godište - ističe Stevanović.

Kaže i da su imali mnogo zaraženih trudnica, a da su nekim od njih morali da rade carske rezove.

- Uradili smo hitne carske rezove za više od 25 trudnica, jer im se stanje naglo pogoršalo. Neke od njih su završile na respiratoru - navodi Stevanović.

On ističe da je važno da ljudi shvate da treba da se vakcinišu.

- Nije tačno da u bolnicama leže vakcinisani, tačno je da pre svega leže nevakcinisani i oni imaju najteže kliničke slike - poručuje Stevanović.

Određeni broj hospitalizovanih jeste vakcinisan, kaže on, ali dodaje da ti pacijenti imaju blažu ili srednje tešku kliničku sliku.

- Od teških pacijenata, koji dođu u odeljenje koje ja vodim, u intenzivnu negu gde su najteži pacijenti, tu je od 10 pacijenata jedan vakcinisan. I to su uglavnom pacijenti koji su tek primili treću dozu, kada je već prošlo šest meseci od prijema druge doze pa im je imunitet opao - navodi Stevanović.

Veliki broj zaraženih među mladima, Stevanović objašnjava time što se većina njih nije vakcinisala, a usput se ni ne pridržavaju epidemioloških mera, pogotovo kada su u pitanju grupna okupljanja.

On ističe da bi bilo idealno da se u što kraćem roku vakciniše većina nacije, ali i dodaje da je svestan da to nije realno, zbog jakog antivakserskog lobija koji, kako kaže, ne razume.

Smatra da naš narod olako shvata situaciju sa pandemijom kovida 19, a da će ona još dugo trajati.

- Ova pandemija trajaće bar još celu narednu godinu. Jednostavno, postoje delovi sveta u kojima se vakcinacija sporo odvija, jer nema vakcina - zaključuje Stevanović.

Bonus video:

52:08

REDAKCIJA 18.11.2021. 3.DEO

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.