MAGLA ILI ZAGAĐENJE, ŠTA UDIŠEMO VEĆ DANIMA? Meteorolog Đurić nam je dao procenu, pomenuo i NEPRIJATAN MIRIS!
Zagađenje, Foto: Espreso / TV Happy prinstcreen

VAŽNO DA ZNAMO

MAGLA ILI ZAGAĐENJE, ŠTA UDIŠEMO VEĆ DANIMA? Meteorolog Đurić nam je dao procenu, pomenuo i NEPRIJATAN MIRIS!

Prema podacima specijalizovanog sajta za merenje kvaliteta vazduha, AirVisual, Beograd je jutros oko osam časova bio peti u svetu po stepenu zagađenosti

Objavljeno: 19:54h

Zagađenje vazduha u Srbiji nije boljka novijeg datuma, već višegodišnji problem koji ima veliki uticaj na zdravlje stanovnika. Proteklih nedelja prečesto se palio crveni alarm, a bilo je situacija kada se nije video prst pred okom.

Prema podacima specijalizovanog sajta za merenje kvaliteta vazduha, AirVisual, Beograd je jutros oko osam časova bio peti u svetu po stepenu zagađenosti.

Magla, Zagađenje
foto: Espreso

Specijalizovani sajt ocenio je kao nezdrav vazduh u glavnom gradu Srbije, ispred kog su bili Lahor u Pakistanu, kao najzagađeniji grad na svetu, na drugom mestu je Delhi u Indiji, dok treće i četvrto mesto po zagađenosti zauzimaju kineski gradovi Vuhan i Peking.

Zagađenje
foto: AIR VISUAL / SCREENSHOT

Podaci sa sajta Beo eko su jutros u periodu između osam i devet ukazivali na to da je vazduh širom Beograda zagađen. Iznenađujuće je to da je vazduh jedino u Vinči bio prihvatljiv.

Zagađenje
foto: Beo eko/ Printscreen

Sat vremena kasnije, Beograd je bio na šestom mestu.

Zagađenje
foto: AIR VISUAL / SCREENSHOT

U 14 časova Beograd je "pao" na 17. mesto.

Zagađenje
foto: AIR VISUAL / SCREENSHOT

S obzirom na to da su iz AMSS-a najavili maglu, pitali smo meteorologa Đorđa Đurića šta je to što građani svakoga jutra vide kad ustanu - magla ili zagađenje.

- Mislim da je u pitanju obična magla, sad je nestala - objasnio je.

Zastoj
foto: Espreso

Pitali smo ga i o neprijatnom mirisu koji se nekoliko noći unazad širi prestnonicom.

- Nemam precizne informacije o mirisu. Ako je uzrok magle zagađenje, onda je moguće da je prati neprijatan miris - zaključio je Đurić za Espreso.

Đorđe Đurić
foto: printscreen

Podsetimo, doktorka Tatjana Radosavljević je nedavno za Espreso objasnila da se zagađenje "bukvalno može videti".

- Vazduh ne primećujemo dok ne postane zagađen, a kada se to desi onda vazduh dobije specifičan miris.Takođe, zagađenje se može i bukvalno videti. Oči suze, nos curi, i to su prva upozorenja - navodi doktorka Radosavljević za Espreso.

Brojni naučni radovi ukazuju na to da su ozbiljnije posledice pandemije u područjima koja se suočavaju sa prekomernim zagađenjem vazduha.

Najnovije studije pokazuju da je veći broj obolelih od korone zabeležen u oblastima sa povećanim aerozagađenjem. Srazmerno tome je i više težih formi Kovida-19, rekla je pulmolog.

Doktorka napominje da se u slučaju obolelih od Kovida-19, korona vezuje za već oštećena pluća zbog aerozagađenja, pa se zato mogu očekivati teže forme oboljenja.

Kada je zaštita od visokog zagađenja vazduha u pitanju ne preostaje nam puno opcija.

Jedina zaštita od zagađenja su prave nano maske, koje štite od PM čestica. Sve ostale ne štite od zagađenja, ističe dr Radosavjević i dodaje:

- Preporuke lekara su da treba izlaziti bez preke potrebe ukoliko je visok stepen zagađenja, ne provetravati u rano jutro, pošto je tada oblak zagađenja najbliži zemlji, objasnila je dr Radosavljević.

(Espreso / Ana Petrović / Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.