Najjači čovek na svetu u 19. veku bio je iz SRBIJE! (FOTO)
Foto: Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

legenda!

Najjači čovek na svetu u 19. veku bio je iz SRBIJE! (FOTO)

Godine 1898. na najvećem svetskom takmičenju, Jusufa su predstavili nadimkom “Strašni Turčin”. On je tada pobedio svu trojicu šampiona na takmičenju i osvojio čast i 8.000 dolara
Objavljeno: 13:26h

Jusuf Koca rođen je u selu Sitniče (Novi Pazar) 1857. godine od oca Rasima i majke Hatidže.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Još kao dete bio je viši i napredniji od svoje generacije. Sa navršenih dvadeset dve godine pristupa osmanlijsku vojsci i postaje asker (turski vojnik), najpre u Yeni Bazaru a potom u Turskoj.

Majka Maje Gojković se sprema za Olimpijadu: Pogledajte šta radi ova SUPERBAKA! (FOTO)

Bio je veoma hrabar i posedovao je ogromnu fizičku snagu. Sa svojih 35 godina, a na nagovor poznatog turskog pisca tog vakta i njegovog prijatelja Rize Tehvika, postaje pehlivan (rvač). U Turskoj su ga smatrali za novog Herkulesa.

Kako u Osmanlijskom carstvu nije imao dostojnog protivnika, na nagovor nadležnih u turskoj vojsci, odlazi u Evropu, gde se počeo takmičiti i pobeđivati tamošnje šampione i na taj tačin širiti slavu Turske širom sveta.

Pošto Evropa za njega postaje osvojiva tvrđava Jusuf odlazi u Ameriku, gde se počinje rvati za čast a i za novac. Tri najjača čoveka u to vreme u New Yorku bili su Amerikanac Evan Lewis, Jermenac američkog porijekla Robert Monogian i Kazahstanac Kizilcikli Mahmut.

Godine 1898. na najvećem svetskom takmičenju, Jusufa su predstavili nadimkom “Strašni Turčin”. On je tada pobedio svu trojicu šampiona na takmičenju i osvojio čast i 8.000 dolara.

Nakon završetka ovog takmičenja, 4. jula 1898. godine, Jusuf se ukrcao na brod za Evropu. Tokom tog putovanja, u blizini mesta Nova Scottia, brod se nasukao i 600 putnika se našlo u vodi. Svojom velikom snagom Jusuf je uspeo spasiti oko trideset ljudi, ali sebe nije.

Nakon ovog podviga koji se pročuo dunjalukom, Jusufa su prisvajali svi, Francuzi, Bugari, Englezi, Turci…

(Espreso.co.rs / Sandzacke.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.