KAKO RAZVOD BRAKA UTIČE NA DECU? Stručnjaci skrenuli pažnju na KLJUČNE STVARI
Ilustracija, Foto: Profimedia

važna tema

KAKO RAZVOD BRAKA UTIČE NA DECU? Stručnjaci skrenuli pažnju na KLJUČNE STVARI

Specijalni pedagog Edu centra Ljiljana Marković objašnjava da razvod braka jeste stresan za sve članove porodice, posebno kod dece

Objavljeno:

Sporazuman ili ne, razvod braka je uvek težak korak, a često traumatično iskustvo za par koji je doneo odluku o prekidu zajedničkog života. Međutim, kako mnoge studije pokazuju, deca često najviše trpe, što može ostaviti posledice po njih.

Specijalni pedagog Edu centra Ljiljana Marković objašnjava da razvod braka jeste stresan za sve članove porodice, posebno kod dece.

Ljiljana Marković
foto: Printscreen/Pink

- Gubi se bliskost sa roditeljem koji odlazi. Oni se pitaju da li će se menjati škole, gde će se slaviti Nova godina, da li će menjati prijatelje... Dakle decu najviše brine ta neizvesnost, kod koga će živeti - rekla je Marković.

Ona dodaje da je najveći problem gubljenje mogućnosti da jednog od roditelja viđaju svakodnevno.

Marković je naglasila da deca nikada ne smeju da biraju između mame i tate, već treba da ima kontakt sa oba roditelja, izuzev slučaja nasilja u porodici.

Advokat Aleksandar Radivojević objašnjava da načelno dete ne bira kod koga će živeti, a ono što zakon predviđa uvek odlučuje Centar za socijalni rad, koji daje mišljenje, a sud donosi krucijalnu odluku.

- Ono što je praksa je to da se dete posle 12. godine saslušava u centru, tako da se ne povredi ličnost - rekao je Radivojević.

Aleksandar Radivojević
foto: Printscreen/Pink

Kako je dodao, ono što postoji u zakonu, je zajedničko starateljstvo, a to je mogućnost da dete ne oseti razvod na drastičan način.

- Da se pravno ništa ne menja, da oba roditelja učestvuju u vaspitanju, a to je nažalost retko - dodao je Radivojević.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.