SMANJENJE RANJIVOSTI SRBIJE NA KRIZE I NEPOGODE! Završene obuke, 25 trenera spremno za vanredne situacije (FOTO)
Uručeni sertifikati, Foto: MUP

USPEŠNO OBUČENI TRENERI

SMANJENJE RANJIVOSTI SRBIJE NA KRIZE I NEPOGODE! Završene obuke, 25 trenera spremno za vanredne situacije (FOTO)

Cilj projekta je da doprinese smanjenju ranjivosti Srbije na krize i nepogode, kroz podršku institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou, da ojačaju mere prevencije i povećaju spremnost za reagovanje

Objavljeno:

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, zajedno sa šefom III sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Sakelarisom Hurdasom i stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap, uručili su danas u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu sertifikate o uspešno završenim obukama grupi od 25 trenera u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih i drugih nepogoda.

TRENERI-RIZIK OD KATASTROFA
foto: MUP

Osim pripadnika Sektora za vanredne situacijeMUP-a, obuke su pohađali i zaposleni u Kancelariji za javna ulaganja, kao i u lokalnim samoupravama u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Ubu, Obrenovcu, Somboru, Zrenjaninu, Loznici, Valjevu, Vršcu i Vranju.

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da se ta služba od svog nastanka trudi da podigne komunikaciju između državnih organa i lokalnih samouprava na najviši nivo. Prema njegovim rečima, u okviru ovog projekta obuhvaćena su sva tri pravca koja su od presudne važnosti: opremanje, jačanje komunikacije i ulaganje u ljudske kapacitete.

Sektor za vanredne situacije kroz ovaj projekat, kako je naveo, dobio je 27 vozila za šumske požare, koji su korišćeni tokom leta u gašenju požara na otvorenom, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Šef III sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Sakelaris Hurdas istakao je da je Evropska unija, u okviru ovog projekta, finansirala niz različitih akcija.

TRENERI-RIZIK OD KATASTROFA
foto: MUP

„Izgradnja kapaciteta kroz specijalizovanu obuku je jedna od njih i predstavlja ulaganje u najdragoceniju komponentu sektora upravljanja vanrednim situacijama, ljudski kapital. Ponosan sam što smo postavili temelje, razvili module za e-učenje i već obučili visokokvalifikovane trenere koji će omogućiti obuku stotina profesionalaca u lokalnim zajednicama u narednim mesecima i godinama”, poručio je Hurdas.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap ukazala je na značaj ovakvih specijalizovanih obuka.

„Znanje i veštine zaposlenih u lokalnim službama za reagovanje u vanrednim situacijama presudno utiču na kvalitet mera prevencije, kao i na brzinu i efikasnost reakcije na krizne događaje kao što su zemljotresi, poplave, klizišta ili požari. Uz podršku Evropske unije i u saradnji sa MUP-om i Kancelarijom za javna ulaganja, pomažemo lokalnim zajednicama u Srbiji da spasu više života, bolje zaštite imovinu i da se brže oporave od posledica katastrofa“, rekla je Pikap.

TRENERI-RIZIK OD KATASTROFA
foto: MUP

Obuke za trenere u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih nepogoda su deo aktivnosti u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Cilj projekta je da doprinese smanjenju ranjivosti Srbije na krize i nepogode, kroz podršku institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou, da ojačaju mere prevencije i povećaju spremnost za reagovanje.

05:26

BOLJE DA PLATE RATNU ODŠTETU SRBIJI UMESTO ŠTO BLATE NOVAKA! Teniski trener brutalno o povezivanju Đokovića sa Kjuanon pokretom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.