I DA ME SILUJE I UBIJE, nisam za smrtnu kaznu! (FOTO)
Foto: AP / Ilustracija

ne ubij, reče bog!

I DA ME SILUJE I UBIJE, nisam za smrtnu kaznu! (FOTO)

Kažete "Oko za oko, zub za zub", ali da li ste zaista spremni da budete nečiji dželat?
Objavljeno:

Ukoliko države uvedu smrtnu kaznu, pričam o onima koje nisu, mislite da će stvari biti pravednije? Biće još gore, ja da vam kažem.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Vraćanjem smrtne kazne se vraćamo unazad. Možemo tako da uvedemo i odsecanje ruke za krađu i bičevanje za neke sitne prekrsaje, ali nije fazon da se kaznom smanji broj krivicnih dela nego da se pronađu uzroci koji su doveli do izvršenja tih dela i da se oni otklone.

Malo vam je ekstremizma. Hoćete opet na Goli otok da radite? Evo može i tako, ajde da uvedemo da svaki alkoholičar i narkoman mora da ide tamo da rmbači. Sve je divno, sve je krasno, a da li ste otkrili zbog čega je na primer, taj mučenik uopšte počeo da pije? Zar nije bolje pronaći razlog i biti malo humaniji, za promenu? Znaci treba početi odatle, tražiti uzroke, a ne uvoditi drakonske kazne iz srednjeg veka.

foto: Reuter / Ilustracija

Volite da čitate i citirate Dostojevskog, tog ruskog genija? Onda nemojte to raditi selektivno.

"Bolje je pogrešiti na strani milosrđa, nego na strani smrtne kazne", napisao je F. Dostojevski i bio je u pravu.

Smrtna kazna donosi selektivnu pravdu. Shvatite to, ne postoji idealno pravična država koja će sprovoditi zakone bez greške. Uostalom, odakle bilo kome pravo da bude nečiji dželat?

SRBI SU ZAVISNI OD AUTOKRATA: Da li nam je bilo bolje kad nam je bilo gore? (FOTO)

Vi zaista mislite da jedan siromašan Afro-Amerikanac na primer, neće biti pre osuđen na smrtnu kaznu nego belac. Zamislite još da je žrtva belac. Ako je ubijen crnac na primer, "Kreker" će retko kad biti osuđen na smrt. Razlog: Nemogućnost plaćanja dobrog advokata i opšte predrasude prema crncima.

foto: AP / Ilustracija

Pre nego što zinete da me osudite i da mi kažete " Videli bi da tebe siluju", odmah da odgovorim, I DALJE SAM PROTIV SMRTNE KAZNE.

Pretpostavimo da čovek koji siluje ženu bude uhvaćen, optužen i na kraju osuđen na dan u zatvoru. To bi bilo nepravedno zar ne? Ali, ukoliko istog tog silovatelje osudite na smrtnu kaznu, složićete se da bi to isto bilo preterano ili ste možda previše zadrti da bi se složili?

foto: AP / Ilusracija

E, sad dolazimo do toga, da ukoliko zločinac siluje pa ubije ženu, pravedno bi bilo da i on umre. Ko je on da nekom oduzme život? Slažem se, ali niste li vi onda on? On je ubica, koji će dobiti doživotnu i trunuće u tom zatvoru. Životariće, biće silovan i proklinjaće dan kada se rodio, a vi ste "čisti".

Međutim, ukoliko glasate "ZA" smrtnu kaznu, učestuvujete u tuđoj smrti ili da pojednostavim, vi ste dželati. Ja neću da učestvujem u tome.

I zaista verujete da država ne može da pogreši i ubije nevinog čoveka. To bi bilo veoma naivno sa vaše strane. Da li biste mogli da spavate? Boli vas uvo, nećete ni znati!

foto: AP / Ilustracija

Zapravo, ključno je to da smrtnom kaznom država i građani koji su joj dali takvo pravo izjednačavaju sebe sa onim zločincem nad kojim se smrtna kazna izvršava. Odnosno, oni opravdavaju njegov zločin. To je osnovna tragedija smrtne kazne.

Shvatite već jednom, ubistvo je ubistvo.

(J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.