ZA 10 GODINA SRBIJU ČEKA JAK ZEMLJOTRES': Seizmolog Radovanović iznela zabrinjavajuć scenario
Zemljotres, Foto: Profimedia

zemljotresi

ZA 10 GODINA SRBIJU ČEKA JAK ZEMLJOTRES': Seizmolog Radovanović iznela zabrinjavajuć scenario

- To svedoči o tome da su početne pretpostavke kako će se dalje razvijati seizmička aktivnost na prostoru Srbije bile tačne - rekla je Radovanović.

Objavljeno:

Seizmolog Slavica Radovanović izjavila je da se na osnovu pojačane seizmičke aktivnosti u oktobru i novembru može očekivati da će u narednih deset do 12 godina Srbiju pogoditi jači zemljotres.

Radovanović je za televiziju Prva izjavila da se, što se tiče većeg broja slabijih zemljotresa koji su registrovani u prethodnom periodu, sve nastavilo posle zemljotresa kod Petrinje, koji se dogodio u decembru prošle godine, jačine 6,2 stepena po Rihteru, kada je stradalo sedam osoba.

- To svedoči o tome da su početne pretpostavke kako će se dalje razvijati seizmička aktivnost na prostoru Srbije bile tačne. (Zemljotresi) idu čitavim obodom Dinarida i obuhvaćen je prostor koji zajedno učestvuje u nekoj seizmičkoj aktivnosti. Što se nas tiče za desetak, 12 godina može da nas pogodi neki jači zemljotres - rekla je Radovanović.

Prema njenim rečima intenzitet tog jačeg zemljotresa zavisiće od toga šta će se dešavati u nekim delovima susednih država.

Na pitanje u kom regionu Srbije se može očekivati taj jači zemljotres, Radovanović je odgovorila da su "kandidati sva mesta u kojima mogu biti maksimalni zemljotresi".

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.