CEO SVET ZNA SLIKU SRPSKOG VOJNIKA: Iza nje se krije neverovatna životna priča!
Foto: Arhivska fotografija

za sećanje!

CEO SVET ZNA SLIKU SRPSKOG VOJNIKA: Iza nje se krije neverovatna životna priča!

Za fotografiju po kojoj je poznat svetu saznao je 1965. godine. Tada je izdata ploča sa "Maršem na Drinu", a na prednjoj strani je bila čuvena fotografija, koju je napravio jedan ruski dopisnik
Objavljeno:

Fotografija srpskog vojnika u povlačenju iz Albanije možda je i jedna od najpoznatijih ratnih fotografija sa ovih prostora. Pa opet, dugo se nije znalo ko je junak na njoj!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naoružan puškom s bajonetom, na glavi šajkača, u vojnom šinjelu. To je slika koja je obišla ceo svet i donela večnu slavu jednom vojniku iz tzv. Velikog rata.

I možda bi njegovo ime bilo sakriveno od istorije, ali je njegov sin obelodanio o kome se radi. Tako je Dragutin Matić postao najpoznatiji vojnik Prvog svetskog rata.

Naime, reč je o najpoznatijem srpskom izviđaču, koga su zvali (a kako drugačije) - "Oko sokolovo". Rođen je 1888. godine na obroncima Suve planine, a u ratne borbe ušao je 1910. godine, dakle sa svega 22 godine. Ovaj junak uspeo je da doživi lepu starost. Preminuo je 1970. godine u rodnom selu Kaletincu. Iza njega je ostalo četvoro dece.

foto: Arhivska fotografija

Imao je teško detinjstvo jer je rano ostao bez roditelja, svedoče zapisi o njemu. U Beograd je došao 1910. godine, na odsluženje vojnog roka "tamo negde ka Senjaku". Kada su počeli balkanski, a potom i Prvi svetski rat, odmah se prijavio za borbu.

DAN KADA SMO POBEDILI ZLO ZVANO RAT: Sve o Danu primirja, srpskom državnom prazniku (VIDEO) (FOTO)

Dragutin je bio u svim važnijim srpskim bitkama: na Ceru, Kolubari, povlačio se iz Albanije, bio je na Solunskom frontu, učestvovao u oslobođenju naše zemlje. Uglavnom je radio izviđačke poslove, i jednom je ranjen. No, mnogo zanimljivije je da jednom, kaže anegdota, svog ranjenog saborca sa Cera nosio nekoliko kilometara, jer nije hteo da ga ostavi da umre. Njegov saborac je preživeo - postali su dobri prijatelji.

U selo se vratio 1919. godine, gde je uživao poštovanje i divljenje za života.

Za fotografiju po kojoj je poznat svetu saznao je 1965. godine. Tada je izdata ploča sa "Maršem na Drinu", a na prednjoj strani je bila čuvena fotografija, koju je napravio jedan ruski dopisnik.

Njegovi saborci su ga odmah prepoznali.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.