NATAŠA I SINIŠA STRADALI SU U STRAŠNOM ZEMLJOTRESU U KRALJEVU! Na isti dan pre 11 godina treslo se tlo Srbije FOTO
Ilustracija, Foto: Wikipedia

TRAGEDIJA

NATAŠA I SINIŠA STRADALI SU U STRAŠNOM ZEMLJOTRESU U KRALJEVU! Na isti dan pre 11 godina treslo se tlo Srbije FOTO

Intenzitet potresa bio je između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, posle čega je usledilo još desetak naknadnih potresa za pola sata

Objavljeno: 11:00h

U noći između 2. i 3. novembra došlo je do zemljotresa u Srbiji. Istorija se ponavlja, na isti dan pre 11 godina snažan zemljotres pogodio je našu zemlju. Jedan je od najjačih od kraja 19. veka, od kada se meri seizmička aktivnost na ovim prostorima.

Aparati Seizmološkog zavoda Srbije registrovali su 2010. godine u 01.56 snažan zemljotres magnitude 5,5 po Rihteru.

Intenzitet potresa bio je između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, posle čega je usledilo još desetak naknadnih potresa za pola sata, od kojih je najjači, u 03:45 sati bio 3,2 stepena po Merkalijevoj skali.

Zemljotres, Kraljevo
foto: WIKIPEDIA

Epicentar zemotresa bio je deset kilometara severno od Kraljeva, u selima Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo–Kragujevac.

Zemljotresom je najteže bilo pogođeno Kraljevo, gde je veliki broj kuća pretrpeo oštećenja – popucali su zidovi, a u stanovima su padali delovi nameštaja. Najveća oštećenja bila su u naselju Jarčujak.

Zemljotres, Kraljevo
foto: WIKIPEDIA

Materijalna šteta procenjena je na dve i po milijarde dinara i to samo na individualnim stambenim objektima. Teže ili lakše je oštećeno oko 16.000 kuća, 8.500 stanova, 33 škole i nekoliko stotina privrednih objekata. Posledice zemljotresa osetilo je oko 80.000 Kraljevčana.

U periodu od godinu dana posle zemljotresa, uz pomoć Vlade Srbije, koja je obezbedila 2,3 milijarde dinara za sanaciju posledica zemljotresa, sagrađene su 462 montažne kuće, obnovljeno oko 13.000 domaćinstava, kao i 8.500 stanova.

kraljevo zemljotres
foto: Wikipedia

Natalija i Siniša Stašić stradali su kada se na njih srušio krov porodične kuće u naselju Grdica.

Stašići su bili u svom domu u ulici Dragoljuba Jovičića i u trenutku zemljotresa nalazili su se u spavaćoj sobi na spratu kada se na njih obrušio krov sa krovnom pločom.

Tada je u Kraljevu povređeno još 50 osoba, ali su prošli sa lakšim povredama.

Podsetimo, pre pet dana desio se zemljotres u Mladenovcu čija je magnituda bila 3,7 stepeni Rihtera, a koji po mišljenju stručnjaka ne treba zanemariti.

Takođe, zemljotres jačine magnitude 3,9 jedinice Rihterove skale pogodio je područje oko Kragujevca, podaci su Republičkog seizmološkog zavoda, koji je sinoć prvobitno procenio da je bio jačine 4,1.

Poslednji potres zabeležen je jutros u 7.58 sati u Topoli, jačine 1,7 jedinica Rihterove skale.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.