I JEDNA SIJALICA PRAVI RAZLIKU! Zamenite običnu, led osvetljenjem i uštedećete!
NIS, Foto: Promo

ušteda energije

I JEDNA SIJALICA PRAVI RAZLIKU! Zamenite običnu, led osvetljenjem i uštedećete!

Udeo električne energije iz malih elektrana sa i bez kogeneracija u ukupnoj potrošnji NIS-a sada iznosi 24%

Objavljeno:

Sve više se priča o tome da energiju trošimo više nego što je potrebno da je energetska efikasnost prioritet, a pozitivnih primera ušteda ima svuda – i u domaćinstvu i u privredi

Zamenite običnu sijalicu led osvetljenjem i uštedećete. Umesto stare stolarije, stavite nove prozore i veoma brzo ćete kroz manje račune otplatiti uloženo. Mnogo je saveta i primera na koji možemo postati „energetski osvešćeniji“ i početi da štedimo u svojim domaćinstvima. I ne samo da štedimo, već i da čuvamo našu životnu sredinu. Ipak, osim toga, uvek je važno ali i zanimljivo pogledati kako energiju štede najveći.

I pojedinci i korporacije su važni

Korporacije širom sveta daju primer da i kada su „u plusu“, oni štede. Svakog dana traže način da budu efikasniji i time zapravo konkurentniji. Kako je u Srbiji? Potražili smo odgovor upravo u energetskom sektoru i u jednoj od najvećih kompanija u našoj zemlji – Naftnoj industriji Srbije. Za „Nedeljnik“ u NIS-u kažu da sprovode veliki broj projekata energetske efikasnosti, a benefiti su višestruki – i zaštita životne sredine i uštede.

Kako NIS čini svoj posao efikasnijim

Da krenemo redom. Najpre, prilikom proizvodnje nafte na naftnim poljima javlja se i gas koji je lošeg kvaliteta za korišćenje u domaćinstvima. On se godinama spaljivao na bakljama bez ikakvog korisnog efekta. NIS je pre nekoliko godina pokrenuo pionirski projekat u našoj zemlji za proizvodnju električne energije iz ovakvog gasa u malim elektranama na bazi motora sa unutrašnjim sagorevanjem. U nekim slučajevima male elektrane istovremeno proizvode električnu i toplotnu energiju što se naziva kogeneracijom. NIS je do sada izgradio na 8 gasnih i naftnih polja 12 malih elektrana sa 18 proizvodnih jedinica ukupne električne snage 13,8 MWe, gde se od gasa koji se ranije „bacao“ sada proizvode električna i toplotna energija.

Udeo električne energije iz malih elektrana sa i bez kogeneracija u ukupnoj potrošnji NIS-a sada iznosi 24%. Time se postiže značajan poslovni i ekološki efekat, jer se proizvedena energija koristi za potrebe kompanije i prodaje na tržištu, uz manju emisiju ugljen dioksida u vazduh u odnosu na električnu energiju proizvedenu u centralizovanom sistemu u Srbiji.

Pored toga, drugi značajni projekti i mere koji su realizovani ili čiju je realizaciju NIS započeo u 2020. godini su, između ostalog, modernizacija pumpnih agregata, ugradnja energetski efikasnijih elektromotora i transformatora, utilizacija toplote dimnih gasova kompresora na naftnim i gasnim poljima, zamena kondenzacionih turbina elektro-motorima u Rafineriji nafte u Pančevu. Na lokaciji Skladišta naftnih derivata Novi Sad, sproveden je eksterni energetski pregled kojim su prepoznate mere za uštedu energije u vrednosti od oko 55 miliona dinara godišnje.

Važna tema za celu zajednicu

„Realizacijom projekata i mera za povećanje energetske efikasnosti NIS je u toku 2020. godine ostvario uštede energije u iznosu 239.569 GJ i vrednosti od 291 miliona dinara“, izračunali su u ovoj kompaniji, dodajući da na uštedi energije ne rade samo u okviru kompanije, već to promovišu i u zajednici.

„Kroz naš program društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ za 2021. godinu, radimo na projektima jačanja energetske efikasnosti u lokalnim zajednicama. Sredstva u iznosu od 107,5 miliona dinara usmerićemo na unapređenje zaštite životne sredine u 12 gradova i opština u Srbiji, kroz uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera i drugo“, zaključuju u NIS-u.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.