Oni ne osećaju bol: Čudesni svet metohijskih derviša (FOTO) (VIDEO)

Duhovnim stazama pročišćenja

Oni ne osećaju bol: Čudesni svet metohijskih derviša (FOTO) (VIDEO)

Najveći grad Metohije Prizren dom je oko stotinu pripadnika sufističkog reda rifaija koji svoju islamsku veru izražavaju kroz mistične obrede
Objavljeno:

Sufizam je zajednički naziv za različite mističke pokrete unutar islama. Ime mu potiče od arapske reči za vunu "suf", zato što su prvi sufisti nosili grubu odeću od vune. Stotine sakatile glave mačetama na islamskom Ašura obredu (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Naglasak sufizma je na unutrašnjim aspektima vere, asketizmu, težnjama ka ljubavi i istini i pobožnom siromaštvu.
Organizovani su u bratstva i sestrinstva (tarikate), a u njih se računaju i fakiri i derviši.
Svaki red ima svoje tehnike, a svima je zajedničko da religijsku praksu obavljaju u tekijama.
Jedan od 12 aktivnih derviških redova u južnoj srpskoj pokrajini su i rifaije, sunitski red stacioniran u Prizrenu, gde oko stotinu članova ovog tarikata učestvuje u ritualima doživljavanja ekstatičkog jedinstva sa Bogom. "Neko ide u crkvu, neko u sinagogu ili džamiju. Mi idemo u tekiju i u njoj pokušavamo da osetimo prisustvo Svemogućeg", kaže šeih Adri Husein Šehu, vođa prizrenskih rifaija.
Rifaije (ili rufaije) su ime dobile po svom osnivaču Ahmedu Rifaiju, koji je živeo u XII veku. Red je osnovan na prostoru današnjeg Iraka. Vekovima stare igle koje služe za probadanje obraza članova reda su iznesene. Manje su za decu, a veće za iskusnije vernike. Neke imaju i topuz na vrhu.
Za rifaije je probadanje iglama suština zikra, odnosno posebnog vida veličanja Boga. Najveću popularnost rifaije su imale u XV veku.
"Samo oni koji su u stanju da odvoje um od tela biće u stanju da prepoznaju božansko", reči su Šehua. Pozicija vođe reda je nasledna. Rifaije su, između ostalog, posebno uticajne u Kairu. Ritualni ples u kome se pomeraju samo gornji delovi tela, pesma i molitva u slavu Boga, u službi su postizanja transa odnosno umrtvljivanja krvotoka vernika. Posle višesatnog praktikovanja drevnih tehnika, potonje probadanje obraza prolazi bez liptanja krvi a učesnici u ritualu ne osećaju nikakav bol. Iskusniji derviši ovaj ritual izvode bez greške. I nakon probadanja, oni nastavljaju sa molitvom, igrom i pesmom. Mlađi članovi tarikata postepeno se uče obredima. Tek kada budu spremni, njihovi obrazi će biti probadani iglama. Žene obred posmatraju sa balkona. Derviši su se kroz istoriju često sukobljavali sa zvaničnim islamom, a među narodom su poštovani kao sveci. Njihova tolerancija opšte je poznata činjenica.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.