BARIJERA ILI GETO? Kruševljani šokirani zbog podizanja 150 metara zida oko romskog naselja!
Foto: Fonet

Šta je ovo?

BARIJERA ILI GETO? Kruševljani šokirani zbog podizanja 150 metara zida oko romskog naselja!

U Kruševcu je počelo podizanje zvučne barijere pored romskog naselja "Marko Orlović" u dužini od oko 150 metara što je uzburkalo strasti u gradu
Objavljeno:

Kruševljani na različite načine vide postavljanje betonske barijere u ulici Blagoja Parovića. Jedni hvale ovaj potez i ističu da će bezbednost saobraćaja na tom delu puta sada biti bolja. Drugi, pak, tvrde da se romsko naselje ograđuje zbog investitora.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, dve parcele na Starom aerodromu, preko puta romskog naselja, su nedavno prodate stranim investitorima koji bi tu trebalo da izgrade tržne centre.

- Na ovom delu ulice vozila se kreću normalnom brzinom i ne prave ništa veću buku nego u ostalim delovima grada ali se jedino ovde pravi ograda. Ovo je jedini ikada sagrađeni zid ovog tipa u Kruševcu – ističu Kruševljani koji su nezadovoljni zbog novopostavljenog zida.

foto: Reuters

U opozicionoj Levici Srbije smatraju da je postavljanje ograde pored naselja "Marko Orlović“ "fašistički čin".

KAKVI SU TO LJUDI, KAKAV JE TO SVET? Vandali čupali reflektore na Kadinjači, oskrnavljen spomenik herojima Užica!

- Kruševljani su dobili svoj Berlinski zid da ne kažem Varšavski geto. Kružni tok na kojem je ograničenje brzine 30 kilometara na sat i koji se nalazi između semafora i druga dva kružna toka ograđen je, pretpostavljam, "zvučnom barijerom". Građani nisu sigurni da li se radi o podizanju logora, stvaranju geta ili je u pitanju nešto drugo. Mislim da bi bilo zanimljivo čuti objašnjenje gradskih vlasti za ovaj građevinski poduhvat, kaže Vladan Mitić iz Levice Srbije dodajući da je ova stranka o podizanju rezervata u Kruševcu obavestila ombudsmana i druge organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

U naselju "Marko Orlović", u kojem je nastanjeno više od 1.500 Roma, nisu želeli da komentarišu podizanje ograde pored njihovog naselja. Neki su nam rekli da su podneli ostavke na funkcije u mesnom odboru dok su drugi otvoreno priznali da se plaše da govore o ovom slučaju.

foto: Nemanja Pančić

U Direkciji za izgradnju grada upućuju na Javno preduzeće "Putevi Srbije" jer je "predmetni putni pravac u njihovoj nadležnosti."

U Gradskoj upravi tvrde da su kritike na račun lokalne vlasti neosnovane.

- Radove izvodi Javno preduzeće "Putevi Srbije" po projektu. Ovo preduzeće je i investitor radova. Grad nema nikakve veze sa tim. Što se tiče stanara oni su upoznati da će radovi biti izvedeni i saglasni su sa tim – kazali su nam u Gradskoj upravi.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.