SRBIJA POD VODOM, vanredna situacija u mnogim opštinama! (VIDEO)
Foto: Printscreen / Tutin 93

haos ZBOG KIŠE!

SRBIJA POD VODOM, vanredna situacija u mnogim opštinama! (VIDEO)

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin - Mehov krš neprohodan je za saobraćaj
Objavljeno: 14:23h

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji naše zemlje izazvala je poplave u više gradova, a u pojedinim opštinama je uvedeno vanredno stanje. U Tutinu je zbog novonastale situacije evakuisano 12 osoba. Kod Kruševca je ugroženo 20 domaćinstava.

Pomoćnik ministra – načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je da je situacija u Republici Srbiji,

zbog padavina, potpuno pod kontrolom, a da su ekipe Sektora još od ponedeljka na terenu zbog najavljenih novih padavina.

„Odmah nakon najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda, još u nedelju 6. novembra, upućeno je upozorenje svim opštinskim i gradskim štabovima za

vanredne situacije u Republici Srbiji o stanju potpune pripravnosti zbog najavljenih padavina“, naglasio je Marić.

Najveće padavine su, kako je rekao, zabeležene u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu gde je evakuisano 12 lica. Marić je precizirao da je uglavnom reč o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, tako da su u par navrata ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani.

Tamo je sitaucija sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja“, ukazao je Marić i dodao da sporadičnih problema od tih bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, kao i da su ekipe Sektora na terenu i pomažu građanima na pumpanju vode.

TUTIN

Centar Tutina je pod vodom, a lokalni put Tutin - Mehov krš neprohodan je za saobraćaj, zbog izlivanja reke Vidonjak.

Poplavljena su i dvorišta tutinskih srednjih škola, pa danas neće biti nastave dok se ne saniraju posledice.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ekipe javnih preduzeća "Novi Pazar put" i "Gradac", kao i veliki broj građana su na terenu i u toku je sanacija.

U toku je i sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije, na kojoj se razmatraju mere koje treba preduzeti, kao i procena nastale štete.

SJENICA

Pored Tutina, poplavljena je i Sjenica. Reka Vapa poplavila je desetak domaćinstava i pomoćnih objekata, zbog čega je u delu opštine Sjenica proglašena vanredna situacija.

Opštinski krizni štab je vanrednu situaciju proglasio u mesnim zajednicama Centar i Bukreš.

Tokom noći na području Sjenice palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru, a kiša i dalje pada.

Zbog obilne kiše koja na teritoriji opštine Kuršumlija pada više od 15 sati došlo je do naglog porasta vodostaja tri reke i do izlivanja iz rečnog korita na pojedinim mestima. Vodostaji Toplice, Kosanice i Banjske za nekoliko sati porasli su za više od jednog metra i približili se redovnoj granici odbrane od poplava. Komandant štaba za vanredne situacije Radoljub Vidić kazao je agenciji Beta da su sve službe za reagovanje u vanrednim situacijama u pripravnosti, jer se očekuje veći porast vodostaja i eventualno izlivanje reka. Reke Toplica jutros je donela stablo koje se preprečilo ispod mosta u centru grada, a koje je uklonilo Komunalno preduzeće.

foto: AP

ROŽAJE

Zbog obilne kiše koja neprestano pada skoro 48 sati, vodostaj reka u Rožajama dostigao je skoro nezapamćenu visinu te je došlo do izlivanja iz korita gdje je nastala velika materijalna šteta. Kiša nastavlja da pada nesmanjenim intenzitetom, prenosi portal "Rožaje Today".

Predsednik opštine Ejup Nurković jutros od tri sata obilazi teren i građane, i navodi da je materijalna šteta jako velika i da civilna služba spašavanja pokušava da u skladu sa svojim mogućnostima izađe građanima u susret.

Nurković poziva sve građane koji nisu direktno ugroženi poplavom, da svojim komšijama i sugrađanima izađu u pomognu da se izbore sa ovom vanrednom situacijiom.

Ovo su teški momenti za nas i naše građane a kiša i dalje ne prestaje a meteorološka progonaza nije obećavajuča jer se kiša očekuje i u narednim danima”, naglasio je Nurković.

NOVI PAZAR

Kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Novi Pazar preti da izazove poplave.

Trenutno su rijeke na ivicama korita, ali ukoliko kiša nastavi da pada jačim intezitetom mogu se očekivati poplave.

Meštani Novog Pazara čije se kuće nalaze u blizina reka su u strahu.

VRANJE

U Vranju je prema podacima Meteorološke stanice u toku noći palo 29 litara kiše po metru kvadratnom, što je izazvalo kolaps u gradu.

Centralnim gradskim ulicama, a naročiti u ulici Bore Stankovića, saobraćaj se odvija otežano, zbog velike količine padavina, a prilaz Domu zdravlja gotovo da je nemoguć pešice.

Vranjem teče takva količina vode, da ulice izgledaju kao reke.

U naselju Raška izlila se i kanalizacija, jer mreže za atmosfersku i fekalnu kanalizaciju nisu u mogućnosti da prime svu vodu.

U prigradskim naseljima je sličmna situacija, a u selima su gotovo sve njive i livade pod vodom, kao i lokalni putevi.

foto: Jugmedia

LESKOVAC

Zbog zapušenih slivnika ili neasfaltiranog kolovoza na obodima Leskovca se formiraju prava jezera po ulicama kroz koje je bukvalno nemoguće proći.

Nakon noćašnjih kiša potpuno je potpoljeno desetak ulica u ovom gradu, mada je i RHMZ izdao narandžast meteo alarm i upozorio na „potop“ na jugu Srbije zbog obilnih padavina.

Slična situacija je i u Mokranjčevoj ulici u ovom gradu gde je voda napunila i nekoliko dvorišta.

Na nekoliko lokacija u Leskovcu vrši se rekonstrukcija slivničke veze i ugradnja gajger slivnika kako bi se poboljšao protok kišnice nakon obilnih padavina.

Menjaju se slivnici koji su oštećeni i nefunkcionalni, što ima za posledicu zadržavanja vode na kolovozu i formiranje mini-jezera po ulicama, a rekonstruiše se i veza slivnika na kanalizacionu mrežu.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.