PONOVO OTVORENA VEČERNJA ŠKOLA U PIROTU! Mogu je pohađati stariji od 17 godina, prevoz BESPLATAN
Škola/ilustracija, Foto: Printscreen

dobre vesti

PONOVO OTVORENA VEČERNJA ŠKOLA U PIROTU! Mogu je pohađati stariji od 17 godina, prevoz BESPLATAN

Poslovi kojima se trenutno bave su uglavnom nadničarski - teški, fizički i slabo plaćeni

Objavljeno:

Večernja škola, koju će pohađati stariji od 17 godina, posle skoro tri decenije ponovo je počela da radi u Pirotskom okrugu.

Polaznici, koji iz bilo kog razloga nisu uspeli da završe osmoletku, su sa teritorije čitavog okruga i oni će, po prilagođenom programu koji je verifikovalo Ministarstvo prosvete, nastavu pohađati u sertifikovanoj OŠ "Duško Radović", pišu Novosti.

- U klupe će sesti pedesetak polaznika koje smo podelili u tri grupe. Jedna je od prvog do četvrtog razreda, drugu čine kandidati za peti i šesti, a treću je najbrojnija i sačinjena je od zainteresovanih za sedmi i osmi razred. Njima će predavati nastavnici koji taj posao obavljaju i u redovnoj školi, a časovi će trajati po 30 minuta - kaže direktorka pomenute obrazovne ustanove Nataša Branković.

S obzirom na to da najveći broj polaznika radi i privređuje za sebe i svoje porodice, nastava je organizovana tako da ne utiče na njihove redovne aktivnosti. Praktično, to znači da će se časovi odvijati u večernjem terminu, od 18.15 sati, a prevoz do škole je besplatan.

Kako je navedeni, tako će oni kojima, na primer, nedostaju sedmi i osmi razred već naredne jeseni imati svedočanstvo, što znači da će moći odmah da se prijave u evidenciju lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, te stanu u red za neko radno mesto. Stručnjaci kažu da će takvi kandidati biti prepoznati na tržištu rada, što trenutno nije slučaj jer je svedočanstvo o svršenoj osnovnoj školi presudan uslov za zasnivanje bilo kakvog radnog odnosa.

U Pirotskom okrugu će, dakle, za tri godine moći da se završi kompletna osmogodišnja škola, a među polaznicima ima ljudi različitih životnih doba i sudbina. Poslovi kojima se trenutno bave su uglavnom nadničarski - teški, fizički i slabo plaćeni.

Ima i onih koji su talentovani za neki zanat, ili za muziku, na primer, a razlozi zbog kojih nisu završili osmoletku su mnogobrojni i svaka životna priča se razlikuje. Neki koji su deca razvedenih roditelja, a sada konačno imaju svoje porodice, drugi su u pubertetu malo "zastranili" jer nije imao ko da brine o njima, pojedini su odrastali po selima u kojima nije bilo škole, a u grad nisu mogli...

Inače, procenjuje se da na krajnjem jugoistoku Srbije ima oko 800 osoba sa nepotpunom osmogodišnjom školom.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.