Smanjenje štetnosti od duvana može umanjiti negativne posledice pušenja
Ilustracija, Foto: Pixabay

istraživanje

Smanjenje štetnosti od duvana može umanjiti negativne posledice pušenja

Na Samitu je ukazano da iako su strategija kontrole duvana i duvanskih proizvoda, zajedno sa edukacijom, doveli do značajnog smanjenja prevalence pušenja širom sveta, veliki broj pušača je nastavilo da puši. Pomenut je primer Velike Britanije, gde je oko 6, 9 milina ljudi, odnosno čak 14 odsto odraslih pušača, nastavilo da konzumira klasične cigarete

Objavljeno: 11:37h

„Jasno je da moramo da ohrabrimo ostavljanje cigareta, jasno je da pušenje nije dobro, ali moramo da odgovorimo na potrebe onog dela populacije neće da ostavi pušenje. Zato treba da se oslonimo na princip smanjenja štetnosti, kao što smo uradili kod sigurnosnih pojaseva ili vazdušnih jastuka u automobilima, koji evidentno smanju rizik od fatalnih ishoda. Moramo da zaustavimo konfuziju i retoriku koja vlada. Da adresiramo potrebe onih koji nastavljaju da puše i učinimo sve što je u našoj moći da im pomognemo da ostave cigarete“ – poručio je na četvrtom Naučnom samitu o smanjenju štetnosti duvana svetski poznati onkolog, dr Piter Harper, bivši šef onkologije bolnice „Guy’s and St Thomas“ u Londonu.

Harper je podsetio da duvanski dim sadrži više od 6000 materija, od kojih je, kako je naveo, Američka agencija za hranu i lekove FDA izlistala 93 kao štetne ili potencijalno štetne. „Čak 80 odsto tih materija su kancerogene ili potencijalno kancerogene“ - upozorio je on.

„Biti oslobođen duvanskog dima može sprečiti pojavu i razvoj čak 15 vrsta karcinoma“, istakao je sekretar istraživanja u Hamersmit bolnici u Velikoj Britaniji i vanredni profesor kardiologije na Nacionalnom i Kapodistrijskom univerzitetu u Atini, profesor Ignatios Ikonomidis.

Iako je poslednjih godina na polju prevencije bolesti mnogo urađeno, Ikonomidis primećuje da je smanjenje štetnosti od duvana zapostavljeno, budući da plan ne obuhvata ni upotrebu elektronskih cigareta, ni uređaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan.

Uloga duvanskih alternativa u smanjenju štete od duvana

Na Samitu je ukazano da iako su strategija kontrole duvana i duvanskih proizvoda, zajedno sa edukacijom, doveli do značajnog smanjenja prevalence pušenja širom sveta, veliki broj pušača je nastavilo da puši. Pomenut je primer Velike Britanije, gde je oko 6, 9 milina ljudi, odnosno čak 14 odsto odraslih pušača, nastavilo da konzumira klasične cigarete.

Osvrćući se na podatke, dr Harper je rekao da moramo da se zapitamo da li možemo nešto da uradimo da bismo smanjili procenat pušača, ili ćemo nastaviti da govorimo „na tebi je da li ćeš da prestaneš ili da snosiš posledice“.

Laboratorija
foto: Pixabay

On je istakao značaj manje štetnih duvanskih alternativa i njihovu ulogu na polju javnog zdravlja, pozivajući se na relevantne instititucije, koje su potvrdile potencijal ovih uređaja kod smanjenja štetnosti od sagorevanja duvana. On je podsetio da je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) za uređaj IQOS, koji zagreva a ne sagoreva duvan potvrdila da je izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja u skladu sa promocijom javnog zdravlja, te da se, u skladu sa tim, očekuju benefiti po zdravlje stanovništva u globalu.

„FDA je navela da prilikom korišćenja IQOS-a ne dolazi do sagorevanja, te da ovaj uređaj emituje znatno niži nivo štetnih materija nego cigarete. Takođe, da pušači koji u potpunosti pređu na IQOS redukuju nivo izloženosti ovim materijama“ – naglasio je Harper, rekavši da je FDA bila veoma jasnog stava kada je ovaj uređaj za zagrevanje duvana u pitanju.

Harper se pozvao na recenziju prestižne institucije koja okuplja naučnike širom sveta i vrši nezavisna istraživanja, Cochran Library, navodeći da postoje saznanja da elektronske cigarete sa nikotinom imaju veću stopu uspešnosti kada je prestanak pušenja u pitanju od elektronskih cigareta koje u sebi nemaju nikotin, kao i od nikotinske zamenske terapije. „Nije uočena nikakva šteta od nikotina iz ovih uređaja“ – pojasnio je čuveni onkolog.

Njegov stav je da je neophodno izvršiti regulaciju duvanskih proizvoda u skladu sa rizikom koji nose, obezbediti precizne i tačne informacije, ali i upozorenja u odnosu na cigarete, koje potrošači razumeju. Kako kaže, manje štetne alternative imaju ulogu i mogu biti bolja opcija za pušače koji nisu ostavili cigarete. Ta taj način, smatra on, bilo bi im omogućeno da smanje rizik i izbegnu bolest.

„Moramo prihvatiti da ljudi donose loše životne odluke, iako su svesni negativnih posledica po svoje zdravlje. Mi možemo uvesti zabrane, možemo zabraniti pušenje na javnim mestim, pušenje u transportu, dok ste sa svojom decom u kolima, na nekim drugim mestima. Ali moramo raditi i na smanjenju štetnosti“ – zaključio je Harper.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.