Počela vojna vežba Slovensko bratstvo 2016! (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane

Saradnja partnera

Počela vojna vežba Slovensko bratstvo 2016! (FOTO)

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju
Objavljeno:

Na aerodromima i poligonima Vojske Srbije održava se multinacionalna vežba "Slovensko bratstvo 2016" u kojoj učestvuje 212 pripadnika vojske Rusije, 56 vojnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije. Vežba će trajati do 14. novembra.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Oficir za planiranje vežbe je komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, a rukovodilac vežbe - zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić.

foto: Ministarstvo odbrane

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Portparol Vojske Srbije kapetan korvete Jovan Krivokapić kaže da je vežba "Slovensko bratstvo 2016" jedna od ukupno 26 vežbi koju VS ima u međunarodnom okruženju ove godine.

foto: Ministarstvo odbrane

"Koristiće se više oružanja, oklopna borbena vozila, kvad vozila, biće atraktivnih prikaza, kao što su građani imali prilike da vide 2014. na vežbi u Sremu", rekao je Krivokapić u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, vežbe u kojima učestvuju pripadnici VS planirane su najvećim delom sa partnerskim zemljama i od tog broja, dve vežbe su sa oružanim snagama Ruske Federacije.

foto: Ministarstvo odbrane

"Ne treba, takođe, zanemariti činjenicu da Vojska Srbije sarađuje sa 60 zemalja, kada se govori o vojnoj međunarodnoj saradnji i beležimo veliki broj aktivnosti na svim poljima", rekao je Krivokapić.

Ističe da rad u multinacionalnoj sredini pruža mnoge benefite, te da naši vojnici prilikom tih vežbi rade u jednoj drugoj sredini, sa pripadnicima drugih vojski, koriste druge jezike, engleski ili ruski i unapređuju operativne i funkcionalne sposobnosti.

foto: Ministarstvo odbrane

Tokom vežbe biće prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.