ZAPAMTITE OVO: Šta smeju, a šta ne smeju BusPlus kontrolori, a šta Komunalni policajci! (FOTO)
Foto: Nemanja Pančić

ne dajte se prevariti!

ZAPAMTITE OVO: Šta smeju, a šta ne smeju BusPlus kontrolori, a šta Komunalni policajci! (FOTO)

Razni pravilnici, odredbe, izmene i dopune zakona, kao irazne poluinformacije sa interneta samo zbunjuju ljude koji najčešće ne znaju koja su ovlašćenja službenih lica, naročito Busplus kontrolora i pripadnika Komunalne policije. Evo koja je prava istina
Objavljeno:

Ukoliko izaberete da se vozite gradskim autobusom morate imati kartu. Tu kartu odmah po ulasku u autobus morate da validirate, bez obzira da li se radi o mesečnoj, ili karti za jednu vožnju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ukoliko ste avanturista i odlučite da se vozite bez karte, a u nekom trenutku naiđu kontrolori Busplusa, trebalo bi da znate koje su vaše obaveze a koja prava.

- Zabluda je da kontrolori imaju pravo da zadržavaju putnika na bilo koji način dok ne dođe Komunalna policija. Samo sud ili policija smeju da vas zadrže, pa zato svi slučajevi u kojima kotrolori zadržavaju putnike ili zatvaraju autobuse mogu da se završe sa tužbom na račun Busplusa. Kontrolori nemaju pravo ni da vas legitimišu, jer to može da uradi samo policajac ili komunalni policajac - kažu u udruženju za besplatnu pravnu pomoć.

foto: Dado Đilas

SLUŠAJ KETI, NAMA JE FAK EVRI DEJ S VAMA: Dačić prevazišao sebe, ovo je bolje nego brdo KALE!!! (VIDEO)

To konkretno znači da kontrolor može da vam traži podatke i ličnu kartu, ali vi niste u obavezi da ih date na uvid.

Ipak, to ne znači da putnik ima pravo da bude drzak, bezobrazan ili da napada kontrolora - to pravo nema ni jedna strana.

Budući da kontrolori koji putnika zateknu bez karte u autobusu, a nisu sa komunalnim policajcima, nemaju načina da zadrže putnika na licu mesta dok se policija ne pojavi, jedini način da se zapravo sprovede kontrola i kažnjavanje putnika koji se švercuju bilo bi da policija uvek ide za kontrolorima.

- Tako bi trebalo da se radi, jer karte moraju da se plaćaju, a to je jedini način da se stvarno stane na kraj švercerima. S druge strane, to ne znači da bilo ko ima pravo da bude grub ili bezobrazan prema vama - ističu advokati iz udruženja.

foto: Nemanja Pančić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.