CERAK IMA SVOJ RIM I BOSNU: Izgleda kao miran BG kraj, a ima ludački zabavna mesta! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Petar Lazović

ESPRESO IN THE HOOD

CERAK IMA SVOJ RIM I BOSNU: Izgleda kao miran BG kraj, a ima ludački zabavna mesta! (FOTO) (VIDEO)

Cerak je u suštini vojno naselje. Izdvajamo se to je sigurno. Priroda i zelena prostranstva nalaze se duž celog kraja. Na svakom ćošku možete sresti klince ili porodice. Mirno je, ali ima i blejača
Objavljeno:

Espreso ponovo u jednom od beogradskih krajeva. Ovoga puta naša ekipa posetila je "predgrađe" Beograda. Cerak. Ime je dobilo po cerovoj šumi i vinogradima koji su se prostirali zemljištem.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Verujte nam, toliko ljudi uopšte nije čulo za ovo naselje!

A kada ga konačno posete, nemaju utisak da su u Beogradu. To i jeste njegova najveća čar.

foto: Petar Lazović

Cerak je jedno od najstarijih naselja Čukarice. Inače, sastoji iz takozvanog starog Ceraka i Cerak Vinograda.

Projektovano je krajem 1980-ih godina, a autori Milenija i Darko Marušić i Nedeljko Borovnica su dobili Oktobarsku nagradu grada Beograda za ovaj projekat, 1981. godine.

Projektovano je kao ekološko naselje, a parkiranje je plairano samo po obodima ulica.

foto: Petar Lazović

Stari Cerak dobio je taj naziv jer godinama nije menjao svoj izgled. Glavna ulica je Jablanička, a jedina gradska linija koja tuda prolazi je 52.

Ima jedan grad, pored je Beograd: Zašto je Zemun najjači kraj ikada? (FOTO) (VIDEO)

Odmah preko puta nalazi se takozvana "mala Bosna", koja je "nadimak" dobila po tome što su je u početku naseljavali samo Bosanci. Mada, vremenom se i to promenilo.

foto: Petar Lazović

Vodič našoj ekipi kroz ovaj kraj Beograda bio je Andrija Raičević, grafički dizajner i momak koji je ceo život proveo među zelenilom kojim Cerak obiluje.

- Cerak je u suštini vojno naselje. Izdvajamo se to je sigurno. Priroda i zelena prostranstva nalaze se duž celog kraja. Na svakom ćošku možete sresti klince ili porodice. Mirno je. Ima i blejača, ne manjkamo, ali zna se po kojim "štekovima" se šunjamo - objašnjava Andrija kroz smeh.

foto: Petar Lazović

Cerak je specifičan po još jednoj stvari. U vreme izgradnje, kada su sve ulice u Beogradu dobijale nazive po narodnim herojima ili istaknutim ličnostima, bračni par Marušić, uspeo je u svojoj zamisli da Cerak postane najautentičniji kraj Beograda. Naime, ovde ne možete naći nijednu ulicu čije ima ne predstavlja neko drvo. Cerova, Jablanička, Lipe, Crvenih hrastova...

foto: Petar Lazović

Takođe, svaka ulica sadži i dvored zasađenih stabala drveta čije ime nosi. Za Cerak Vinograde karakteristične su stambene zgrade od fasadne cigle između kojih se nalaze zelene površine i parkovi.

foto: Petar Lazović

- Svaka terasa, park, ulica... Sve je pažljivo isplanirano i izgrađeno.

Zbog arhitektonsko-urbanističkih vrednosti naselje je pod zaštitom u Generalnom urbanističkom planu grada, što znači da se njegov izgled ne sme menjati. I verujte, svim stanovnicima Ceraka je drago zbog toga. Ovde nema gužve, autobusa, gareža. Priroda je sve što nas okružuje. Naravno, prati nas i loš glas iz nekih starijih vremena. Ima Cerak svoje kultne zanimljivosti. Ali, specifičnost je na levelu 10. Kad dođe leto, kraj je pun mladih koji se šunjaju po uličicama, ali opet nikada ne možete zateći gužvu.

foto: Petar Lazović

Za one koji prvi put dolaze, Cerak je lavirint. Zbog svog specifičnog izgleda svim "novajlijama" stvara muke. Nema osobe koja je došla prvi put, a da nije rekla da se oseća kao da se vrti u krug. Mada, čim zablejite par puta "šumama" Ceraka, osećate se kao domaći - objašnjava on.

Šetali smo Dorćolom u pratnji super faca: Ovo treba da znate o najšmekerskijem delu Beograda! (FOTO) (VIDEO)

Kraj je poznat po Radovcima. Za ovo naselje oduvek se govorilo da je naselje Forsa. Znamenita terasica, ispisana grafitima Radovaca, poznata je i jer je tu nastao čuveni Nukleo. Ipak, ima i Delija i Grobara, ali u

manjem broju.

foto: Petar Lazović

Kraj je oduvek bio u ratu sa Vidikovcem i Žarkovom. Rivalstvo je uvek postojalo, a često se pravila oštra razlika između toga šta je Cerak, a šta Žarkovo.

foto: Petar Lazović

Definitivno nijedan kraj u Beogradu ne može da se pohvali malom Italijom. Jedan od mnogih parkova, "ukrašen" je betonskim stubovima koji su nalik na one u Rimu.

foto: Petar Lazović

Ali, ni takozvanom rupom. Prema projektima, na mestu rupe trebalo je da se nalazi malo jezero, ali ipak danas je to mesto gde se leti skuplja omladina i gde se često raspali roštilj.

foto: Petar Lazović

Jedina stvar na kojoj malo zameraju stanovnici je što u Cerak vinogradima nema puno prodavnica. Pijaca, pošta, i supermarketi nalaze se na starom Ceraku, koji opet prestavlja suštu suprotnost novom. Takođe, Cerak vinogradi ne maju nijedan kafić, pa se sve "družbe" vrše isključivo napolju.

foto: Petar Lazović

Na samoj granici sa Vidikovcem nalazi se VMC - Vojno medicinski centar. Naselje ima jednu osnvnu školu, "Ujedinjene nacije" i tri vrtića.

foto: Petar Lazović

Ono za čim najviše žale "blejači" iz kraja je takozvana "teraja". Mesto gde su se okupljale sve ekipe.

- Tu nije bilo bitno za koga navijate ili u koju ste osnovnu išli. Bilo je to kultno mesto, dok stanari nisu rešili da ga stave pod kjljuč. Bunimo se i dalje, li trenutno nema puno vajde od toga - priča Andrija.

foto: Petar Lazović

Još jedna zanimljivost vezana za Cerak jesu baštice. Ali, to nisu obične bašte. Naime, ove male zasade sade Kinezi koji imaju prodavnice u blizini. Našli su još jedan način da se ušunjaju u Beograd!

foto: Petar Lazović

Sigurni smo da će biti onih koji će reći: " Au, znaš ti gde je to?! Pa ne znam ni kako doći do Ceraka". Da, jeste malo dalje. Ali, svež vazduh i osećaj da niste u gradu, zaista je nezamenljiv.

Relaskiranje u prirodi, bez stres. Totalni zen fazon.

Pravac na bus 52!

Promenite malo svoje navike!

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.