OGLASIO SE DIREKTOR ŠKOLE U NOVOM PAZARU, POSLE SKANDALA SA HIMNOM: Učiteljica je na 1. času pustila "Bože pravde"
Učiteljica, Foto: Foto: Facebook/Adela Karaahmetovic Melajac

NEVEROVATNO

OGLASIO SE DIREKTOR ŠKOLE U NOVOM PAZARU, POSLE SKANDALA SA HIMNOM: Učiteljica je na 1. času pustila "Bože pravde"

Prvaci Osnovne škole "Rifat Burdžović - Tršo" pevali su "Ja sin sam tvoj" na 2. času, kako tvrdi njihova učiteljica.

Objavljeno: 09:58h

Učenici 1. razreda Osnovne škole "Rifat Burdžović - Tršo" iz Novog Pazara intonirali su na času himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj", na inicijativu njihove učiteljice, a snimak iz učionice preplavio je medije i društvene mreže. Ovaj postupak učiteljice ministar prosvete Branko Ružić nazvao je skandalom, a šta se desilo, u razgovoru za Telegraf.rs objasnio je direktor škole Nusret Zuković.

Kako je na početku rekao, on je razgovarao sa učiteljicom koja je navela da je, baš kako je naloženo iz Ministarstva, na 1. času pustila đacima "Bože pravde".

- Učiteljica je ispoštovala proceduru i na prvom času kod prvaka pustila himnu "Bože pravde". Onda je na drugom času pustila bošnjačku himnu, kao deo programa koji inače imamo svake godine za doček prvaka. Zbog korone nismo imali taj veliki skup, te je ona to uradila samo sa svojim razredom - ističe direktor.

Kako kaže, ceo se slučaj i dalje bazira na "rekla - kazala", zbog čega je učiteljica dužna da se u roku od 8 dana izjasni pismeno.

- Nažalost, za sve sam saznao putem medija i obavestio Ministarstvo prosvete. Pokrenuće se postupak kojim će se utvrditi da li je učiteljica uradila sve po protokolu. Ministarstvo će poslati inspekciju, te ćemo onda utvrditi činjenično stanje - navodi Zuković.

On dodaje da je to pojedinačan slučaj, da ne želi da se na ovaj način provlači u javnosti škola kojom rukovodi, kao i da je ova obrazovna ustanova ispoštovala sve procedure.

- Pročitalo se na svakom prvom času pozdravno pismo ministra i puštena je himna. Nemam informaciju da je himna sandžačkih Bošnjaka puštena na još nekom času - zaključuje sagovornik.

Za komentar smo se obratili i učiteljici koja je pustila đacima himnu "Ja sin sam tvoj", ali od nje nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta.

Ružić: Nepoštovanje države

Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, rekao je da slučaj u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je Ružić.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.