UMRLA SLOBODANKA MARKOV: Veliki gubitak za Srbiju
Preminula Dr Slobodanka Markov Seka, Foto: Medija centar Beograd

In memoriam

UMRLA SLOBODANKA MARKOV: Veliki gubitak za Srbiju

Napustila nas je dr Slobodanka Markov (Gola Glava kraj Valjeva 24. februar 1945 – Novi Sad 24. avgust 2021), redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Objavljeno: 11:39h

Profesorka Slobodanka Markov umrla je 24. avgusta u 76. godini.

Rođena kraj Valjeva, u rodnom mestu završila gimnaziju, studirala i diplomirala sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na matičnom fakultetu magistrirala je, a doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Radni vek započela je kao profesorka valjevske gimnazije, kratko bila zaposlena u Savezu sindikata Jugoslavije i Socijalističkom savezu Vojvodine. Od 1977. godine neprestano je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, u svim zvanjima od asistentkinje do redovne profesorke.

Predavala je sociologiju, sociologiju obrazovanja, preduzetnički menadžment, metodologiju naučnog istraživanja; vodila seminarske, diplomske, magistarske i doktorske radove studenata.

U svojim istraživanjima i naučnim radovima bavila se životnim temama: položajem žena u menadžmentu i na selu, rodnim odnosima, problemima starenja i mladih, onim što se smatra aktuelnim, a uvek zasnivajući zaključke na brižljivo sakupljenim činjenicama. Društveni angažman dr Markov odvijao se u okvirima Ženskih studija i istraživanja "Mileva Marić Ajnštajn" i Centra za preduzeće, preduzetništvo i menadžment.

Sociologija za dr Slobodanku Markov nije bila "nauka radi nauke" nego pristup životnim i gorućim problemima savremenostI, posebno marginalizovanim društvenim grupama.

Na neki način ona je svoja naučna opredeljenja dosledno sprovodila u svakodnevici, u posvećenosti porodici (suprugu, ćerki, unucima, bratu i sestri), u vernosti prijateljima, u brizi za naučni podmladak. Bila je ličnost neobičnog integriteta: patrijarhalna domaćica i feministkinja; nežna, a junački se borila protiv opake bolesti, posvećena naučnom istraživanju, a ne ističući se; nesklona svađi, a stojeći čvrsto iza svojih uverenja; Valjevka koja je volela Vojvodinu – sve to, naizgled suprotstavljeno usklađeno u jedinstvenoj Sekinoj ličnosti.

Napustila nas je onako kao što je i živela – tiho i neprimetno. Treba se nadati da njen doprinos neće ostati neprimećen.

Bonus video:

01:32

Upis na fakultete, ovo su najtraženiji smerovi

(Espreso/021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.