OVO SRPSKO JEZERO JE RAJ ZA RIBOLOVCE: Najveća dubina je 20 metara, a retko ko je čuo za njega (FOTO)
Grliško jezero, Foto: Printskrin/Youtube/Bojan R.

PRELEPO

OVO SRPSKO JEZERO JE RAJ ZA RIBOLOVCE: Najveća dubina je 20 metara, a retko ko je čuo za njega (FOTO)

Osim babuške i deverike, u jezeru ima i klena, šarana, ali i drugih vrsta ribe

Objavljeno:

Pored toga što se vodom iz Grliškog jezera napaja obližnji Zaječar, na njemu često uživaju i ljubitelji ribolova. Iako samo jezero ima vrlo važnu ulogu za funkcionisanje grada, čini se da njegovi turistički potencijali nisu dovoljno iskorišćeni. Ipak, to ne sprečava ljubitelje prirode da uživaju u njegovim lepotama.

Jezero na Grliškoj reci

Nedaleko od mesta na kome se Grliška reka uliva u Beli Timok, 1989. godine izgrađeno je veštačko akumulaciono jezero. Svoj naziv duguje istoimenoj reci.

Primaran razlog izgradnje Grliškog jezera jeste snabdevanje vodom za piće grada Zaječara. Njegova sekundarna namena je zadržavanje nanosa, odnosno navodnjavanje.

Grliško Jezero
foto: Printskrin/Youtube/Bojan R.

Još malo o raju za ribolovce nadomak Zaječara

Najveća dubina Grliškog jezera je 20 metara. Samo jezero zauzima površinu od oko 110 hektara. Lepota vode i njena providnost su ono što opčinjava mnoge posetioce.

Osim babuške i deverike, u jezeru ima i klena, šarana, ali i drugih vrsta ribe.

Do jezera se, osim iz pravca sela Leskovac, može stići i iz pravca istoimenog sela koje se nalazi u blizini. Do brane visoke oko 30 metara, koja je i zaslužna za nastanak Grliškog jezera, posetioci stižu asfaltiranim putem, koji se potom nastavlja u nasuti put.

U neposrednoj blizini jezera, u ataru sela Grlište, okružen četinarima, nalazi se manastir posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ako posećujete Zaječar, ne propustite da posetite i Rgotsko i jezero Slatinac, koja se takođe nalaze na teritoriji tog grada.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.