SUTRA JE CRVENO SLOVO I VELIKI PRAZNIK: Mnoge žene i majke poštuju posebne običaje
Velika Gospojina, Foto: Printscreen

hrišćanstvo

SUTRA JE CRVENO SLOVO I VELIKI PRAZNIK: Mnoge žene i majke poštuju posebne običaje

Običaji na Veliku Gospojinu najviše se odnose na žene

Objavljeno:

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice proslavlja se svakog 28. avgusta po gregorijanskom kalendaru, obeležena je crvenim slovom u crkvenom kalendaru jer predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Slavi se u pomen Presvete Bogorodice, tačnije dan Uspenja Presvete Bogorodice, kada se ona vaznela na nebo i “predala svoj duh u ruke Spasitelja”.

Običaji na Veliku Gospojinu Ovaj veliki praznik se u Srbiji smatra posebno danom svih žena i majki. Za praznike Veliku i Malu Gospojinu običaj je da, naročito žene, poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje. Dakle, vernicima se preporučuje da ne obavljaju kućne poslove, a ovo naročito važi za žene. Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao.

Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.