SEDLAREVIĆI DNEVNO POMUZU ČAK 1500 LITARA MLEKA: Milanu radno vreme traje od jutra do mraka! (FOTO)
Ilustracija, Foto: RINA

SELO DRAGAČICA

SEDLAREVIĆI DNEVNO POMUZU ČAK 1500 LITARA MLEKA: Milanu radno vreme traje od jutra do mraka! (FOTO)

Ovaj dragačevski stočar dnevno otkupljivačima preda i do 1500 litara mleka, pa bi najavljeno povećanje premije sa sedam na deset dinara bilo od velikog značaja, iako ne bi rešilo sve probleme stočara

Objavljeno:

Mlečno govedarstvo jedna je od trenutno najugroženijih grana stočarstva. Troškovi proizvodnje su povećani usled skoka stočne hrane, a otkupne cene mleka po litru ostale su iste. Računica je jako teška, pa stočari nerado uzimaju olovku i papir u ruke da se preračunaju. Ako je teško onom ko ima 20, možete samo da zapitate kako je Milanu Sedlareviću iz sela Dragačica koji u štali ima čak 120 krava.

„One pojedu i do 700 kilograma koncentrata dnevno koji je u odnosu na propšlu godinu poskupeo za 13 dinara, jasno vam je koliko novca treba samo za jedan dan. Pitanje je da li toliko mleka uopšte može da se proda i po kojoj ceni. Ona je već godinama ista i kreće se oko 38 dinara, plus sedam dinara premije. Sada kada je sve poksupelo mi na tu cenu nemamo nikakvu računicu“, izjavio je Milan za RINU.

Ovaj dragačevski stočar dnevno otkupljivačima preda i do 1500 litara mleka, pa bi najavljeno povećanje premije sa sedam na deset dinara bilo od velikog značaja, iako ne bi rešilo sve probleme stočara.

Krave
foto: RINA

„Tri dinara zvuči malo, ali na veliku količinu to bude izuzetno korisno. Ove godine dodatni problem predstavlja suša zbog koje je prinos na žitnim poljima i livadama prepolovljen, pa krave ne mogu da se dohranjuju na ispaši. Hrana mora da se dokupljuje, a preskupa je“, kaže Milan.

Stočari kažu da ono što se zaradi na mleku, potroši se na prehranu stoke, a kako kažu, poskupeli su nafta i repromaterijal. Posla u štali i oko štale uvek ima, tako da Milanov radni dan traje i po 12 sati dnevno.

Krave
foto: RINA

„Čitava porodica, nas 13 članova po ceo dan je angažovano na imanju. Ne plaćamo radnike, sve što zradimo je sa naših deset prstiju. Odlučili smo se za mlečno govedarstvo i nemamo nameru da odustajemo, time se moja porodica i ja bavimo decenijama. Koristimo državne subvencije koje su od velike koristzi, bez toga ne znam da li uspeli da formiramo ovako veliko stado“, rekao je Milan.

Krave
foto: RINA

Prema rečima ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića, za to što cena mleka nije menjana postoji mnogo faktora, ali kako je naveo, do njenog rasta mora doći jer u suprotnom bi neki od proizvođača odustali od proizvodnje. U Vladi Srbije počeće postupak povećanja premije za mleko sa sedam na 10 dinara, odnosiće se na treći i četvrti kvartal ove godine, a realizacija bi trebalo da počne u septembru.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.