REVOLUCIONARNI ZAHVAT SRPSKIH HIRURGA: Presadili rožnjaču tek rođenoj bebi!
Foto: Profimedia

bRAVO!

REVOLUCIONARNI ZAHVAT SRPSKIH HIRURGA: Presadili rožnjaču tek rođenoj bebi!

U Kliničkom centru, prvi put u Srbiji, urađena transplantacija dela oka pacijentu starom devet dana. Bez donora, dete bi oslepelo
Objavljeno:

Samo devet dana po rođenju bebi iz Valjeva u Kliničkom centru Srbije presađena je rožnjača. To je prva transplantacija ovog dela oka u Srbiji na ovako malom pacijentu. Ovakvi slučajevi izuzetno su retki i na pedijatrijskim oftalmološkim klinikama u svetu. Iako ni lekarima sa velikim iskustvom u hirurgiji oka nije bilo svejedno da uđu u operacionu salu sa maltene tek rođenom bebom, starom tek devet dana, operacija je prošla bez problema, a dečak nema ni postoperativne komplikacije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Čitav splet srećnih okolnosti nanizao se, neki bi rekli - sudbinski, da bi se problem sa rožnjačama koji je dečaku otkriven odmah u porodilištu prevazišao ovako, na najbolji mogući način.

Najveće iznenađenje, i za lekere, bilo je što su se rožnjače kadaveričnog donora, u stanju moždane smrti, pojavile baš u trenutku velikog zapleta: da li će bebi moći da se spase vid, ili će za dve nedelje - oslepeti. U Srbiji je zbog manjka donora problematična transplantacija svih organa, a posebno rožnjača na koje čeka više od 1.500 ljudi, a godišnje se uradi tek 15 do 20 transplantacija.

foto: Zorana Jevtić

- Beba je kod nas dovedena sedmog dana po rođenju: dijagnostikovana su joj zamućenja, obe rožnjače su bile neprovidne. Ovakvi deformiteti, pogotovo na oba oka, nisu česti, ali zahtevaju hitnu reakciju. Iako ni kadar, ni oprema, a ni poznavanje operativne tehnike nisu problem, bez organa donora nama su ruke vezane. Svi smo bili u šoku, naravno, pozitivnom kad smo sutradan dobili obaveštenje da se pojavio jedan donor. To se ne dešava tako često. U tom trenutku beba je imala apsolutni prioritet. Dan kasnije smo uradili transplantaciju - otkriva za "Novosti" profesor dr Milenko Stojković, direktor Klinike za očne bolesti KCS.

Doktor Stojković i njegov tim uradili su mnogo različitih operacija na oku. Nije, kaže, zazirao ni od ove, ali nije mu bilo svejedno da operiše tek rođenu bebu. Jer, tehnika jeste ista, ali očno tkivo nije isto kao kod odraslih, teže je operisati, a i veći je rizik od mogućih komplikacija.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.