BIOPIRAMIDE, KRISTALI I DRAGO KAMENJE REŠAVAJU SVE PROBLEME! Ljudi, OPAMETITE SE, lažni lekari vas neće izlečiti
Vračara, Foto: Miloš Bjelinić

strašno

BIOPIRAMIDE, KRISTALI I DRAGO KAMENJE REŠAVAJU SVE PROBLEME! Ljudi, OPAMETITE SE, lažni lekari vas neće izlečiti

Princip grupa alternativne medicine je jasan - između postova o lepotama prirode i citatima o zdravom životu zapravo se pravi veliki i strogo kontrolisan red do kase

Objavljeno:

Medicina je napredovala dovoljno da je moguće spasiti čoveku život transplantacijom organa, ali to ne sprečava pojedince da, umesto nauci, poveruju u ono što žele da čuju, pa tako razne "savetodavne" internet grupe ljudima koji se nalaze u predinfarktnom stanju savetuju da se malo opuste i popiju šolju čaja. Posledice mogu da budu strašne.

Lakovernost i očaj pojedinaca u Srbiji postao je plodno tle koje eksploatišu lažni stručnjaci, kojima je uža specijalnost pretvaranje ljudske tuge i panike u čistu valutu, ali kada su u pitanju šarlatanske internet grupe, opasni pojedinci sada se umrežavaju u organizovane grupe koje modernizovanu priču seoskih vračeva pretvaraju u nedopustiv biznis.

"Pozdrav, ne znam kome da se obratim, već danima imam krvarenje kada odem u toalet, stariji sam čovek da li neko ima takvo iskustvo šta da radim", pita čovek iz okoline Požarevca na šta mu preko deset "jutjub stručnjaka" odgovara da "pije samo kozje mleko i uzme čaj od majčine dušice", glasi jedan od saveta u Fejsbuk grupi koja broji preko 130.000 članova. Internet zajednice čiji nazivi obično zvuče kao "Alternetiva zdravlja", "Narodna medicina" i "Bilje i eliksiri" puni su bizarnih primera koji se kose ne samo sa medicinom već sa zdravim razumom.

Flasteri, ulja i misteriozne tinkture

Princip grupa alternativne medicine je jasan - između postova o lepotama prirode i citatima o zdravom životu zapravo se pravi veliki i strogo kontrolisan red do kase. Vlasnici ovakvih grupa najčešće su prodavci koji često jedan te isti proizvod reklamiraju kao rešenje više problema, pa se tako na jednoj grupi flasteri reklamiraju kao rešenje i za detoksikaciju jetre, ali i za hormonske probleme, a na kraju se isti flaster svega par dana kasnije pakuje kao rešenje i za vrtoglavice i nesanicu.

Prava najezda "alternativnih" preparata u vidu tinktura prodaje se za navodno jačanje imuniteta, libida, koncentracije. Sastojci su uvek ili nejasno navedeni ili se sastoje od potpuno bizarnih kombinacija biljaka, a za svaku se tvrdi da je čudesna i "sve leči", naravno, bez ikakvih dokaza i mnogo obećanja.

Reklama
Reklamafoto: Printscreen/ društvene mreže

Moderna vudu magija

Za one koji ne bi baš da piju ništa iz bočice ovi moderni vračevi nude razne biopiramide, kristale, kvazi drago kamenje i vrhunsko prodavanje magle u kojem se nude razne terapije "na daljinu". Potrebno je samo da pošaljete novac, legnete i zažmurite a dok vam skidaju pare sa računa garantuju da ćete se uz par izgovorenih rečenica koje vam daju osećati mnogo bolje.

Ovakvi biznisi redovno rade na jačanju nepoverenja u modernu medicinu tvrdeći da lekari nemaju pojma a oni "običnom vodom mogu čak i da izleče rak" i zaustave starenje. Naravno, reč je o apsolutnoj prevari a ovakvi prevaranti zarađuju ili od broja ljudi koji čita njihove blogove ili od proizvoda sličnog tipa koji se na njima prodaju.

Priroda svakako u sebi krije sastojke mnogih lekova, ali je jako važno biti svestan da se u ovakvim grupama ne nalaze doktori, nalaze se prodavci koji vrlo dobro poznaju ne svoje pacijente nego svoju publiku. Sve je to jedna veoma opasna predstava.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.