GORI DEPONIJA U STAROJ PAZOVI! Nekoliko puta godišnje plamen se vidi sa ovog mesta!
Deponija, Foto: Aleksandra Čolić

pponovo

GORI DEPONIJA U STAROJ PAZOVI! Nekoliko puta godišnje plamen se vidi sa ovog mesta!

U tom prvobitnom obliku ispunjavala je osnovne ekološke standarde, ali ipak nije dobila upotrebnu dozvolu koju i do danas nema

Objavljeno:

Deponija kod Stare Pazove, kraj auto-puta, ponovo gori. Ovo smetlište sklono je vatri, pa gori nekoliko puta godišnje.

Deponija je poslednji put gorela krajem juna. Tada je saniranje požara trajalo dva dana, a nasipano je zemljom.

Požari na staropazovačkoj deponiji dešavaju se nekoliko puta godišnje. U septembru prošle godine kada je izbio požar, neprijatan miris i dim stigli su do Novog Sada, od kog je ova deponija udaljena oko 40 kilometara, prenosili su mediji. Tada su Novosađani, ali i stanovnici drugih mesta, mogli da osete miris zapaljene plastike i guma.

Deponija je gorela i u martu ove godine, ali i 2018. godine.

Poslednjih godina, uglavnom u toplijim danima, na lokalnoj deponiji redovno izbijaju veliki požari, čiji dim obavija okolna naselja. Osim što stvara neprijatan miris taj dim je veliki zagađivač samog vazduha i ostavlja negativne posledice na zdravlje stanovnika naše opštine, navodi Pazova.org u trekstu iz maja prošle godine.

Još 2014. godine, tadašnji direktor "Čistoće" rekao je da Opština Stara Pazova nema deponiju, već veliko kontrolisano smetliše. On je tada upozorio da je samo pitanje trenutka kada će taj “vulkan” proraditi i napraviti veliku štetu pre svega građanima naselja Stara Pazova. On je tada upozorio i da trenutni načini odlaganja smeća, u zemljište i vodu unose štetne materije i ugrožavaju sve buduće generacije.

Deponija je osamdesetih, kada je nastala, trebalo da posluži za prelazni period od 10 godina. U tom prvobitnom obliku ispunjavala je osnovne ekološke standarde, ali ipak nije dobila upotrebnu dozvolu koju i do danas nema.

Prema lokalnom planu upravljanja otpadom, napisanom 2010. godine, još tada je bilo jasno da deponija praktično tinja 365 dana u godini i da je maksimalni rok za nastavak njenog korišćenja do 2015. godine, navodi Pazova.org.

Ta tvrdnja se ispostavila kao tačna, pošto su ozbiljniji požari na deponiji poslednjih godina sve učestaliji, a uglavnom kreću sa sezonom toplijeg vremena.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.