PAŽNJA Ova srpska novčanica se najčešće falsifikuje! Evo kako da je PREPOZNATE! (FOTO)
Foto: Shutterstock

OPREZ!!!

PAŽNJA Ova srpska novčanica se najčešće falsifikuje! Evo kako da je PREPOZNATE! (FOTO)

Ove godine je otkriveno je 10 odsto više falsifikovanih novčanica nego u istom periodu prošle godine
Objavljeno: 18:59h

U prvih deset meseci ove godine otkriveno je 10 odsto više falsifikovanih novčanica nego u istom periodu prošle godine. Kako naglašava Saša Marković iz UKP Beograda, najčešće se falsifikuje novčanica od 2.000 dinara.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Falsifikovane novčanice građani najčešće mogu prepoznati na osnovu vizuelnog izgleda - ona deluje u celini ili delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled, što se najlakše može uočiti na glavnom motivu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima.

foto: Stefan Jokić

- Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled. Takođe, falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije reljefne štampe, koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko portreta, kao i preko teksta "Narodna banka Srbije" u ćiriličnoj i latiničnoj verziji koji se nalazi uz levu i desnu ivicu na licu novčanice - objašnjavaju u NBS.

Oni dodaju da i usmeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svetlosti vodeni žig (koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku) često nije imitiran.

foto: Shutterstock

- Ipak, u slučajevima njegove imitacije, prikazuje se bez jasnih i preciznih kontura - kažu u NBS. Kako dodaju iz centralne banke, zaštitna nit kod falsifikata često je imitirana isprekidanim lepljenjem svetlosive folije ili sivom bojom, čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju.

- Kod originala, zaštitna nit se ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu, s mikrotekstom "dinar" naizmenično celom dužinom niti - objašnjavaju u NBS.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.