DA LI PORODILJE U KRALJEVU DOBIJAJU SRAMAN OBROK? Oglasila se Opšta bolnica povodom slika koje kruže internetom
Ilustracija, Foto: EPA/Attila Balazs

ISTINA

DA LI PORODILJE U KRALJEVU DOBIJAJU SRAMAN OBROK? Oglasila se Opšta bolnica povodom slika koje kruže internetom

Hrana se servira u posebne namenski predviđene rostrfaj posude za bolničku ishranu, što omogućava dobru higijenu i dezinfekciju posuđa

Objavljeno:

U lokalnim medijima sredinom jula osvanuo je tekst sa slikama, a u njemu se navodi da porodilje porodilišta u Kraljevu ljute obroci koje dobijaju, koji su kako navode, "sramni", pogotovo za doručak i večeru. U Opštoj bolnici "Studenica" kažu da slike nisu originalne, da ima nedostataka i ističu da su sve pacijentkinje nutritivno pokrivene.

Kako se navodi u tekstu, priložene porcije servirane su mamama koje su se porodile carskim rezom, kojima se, generalno, preporučuje laganija hrana, ali se u istom tekstu navodi da je pitanje da li isti jelovnik važi i za mame koje su se porodle prirodnim putem.

U Opšoj bolnici "Studenica" u Kraljevu kažu za Telegraf.rs da slika koja je objavljena nije originalna, i da ima nedostataka, kao i da nisu sva tri obroka predviđena za istu dijetu. Takođe, ističu i da je svaka pacijentkinja nutritivno dobro pokrivena.

- U porodilištu, kao i na svakom drugom odeljenju, postoji šifarnik dijeta koji je za svakog pacijenta poseban, u skladu sa dijagnozom bolesti. Кonkretno, na ovom odeljenju dominiraju dijete pod šifrom 10 i 12. Dijeta broj 10 je kalorijski pojačana, tri glavna obroka i dve užine. Nisu predviđena nikakva ograničenja u pogledu hranljivih sastojaka, vitamina i minerala - navodi se u odgovoru koji je dostavljen Telegrafu, a koji je je potpisala dijatetičar-nutricionista Danka Nešović.

Dostavljen nam je i primer dnevnog jelovnika za dijetu broj 10 i 12.

Ovako izgledaju dijete

Dijeta 10: doručak čini mleko, namaz od sira i bareno jaje. Prva užina sastoji se od nektarine. Ručak obuhvata griz čorbu legiranu jajima, musaku od tikvica, krastavac salatu. Za drugu užinu porodlje imaju pitu sa jabukama, a za večeru - pržen krompir, tileće pečenje, kupus salatu i jogurt.

Dijeta broj 12: namenjena bolesnicima posle operativnih zahvata.

- Sadrži lako varljivu hranu sa dovoljno proteina, masti, ugljenih hidrata i minerala, umereno slana - navodi naša sagovornica.

Doručak u jednom od primera dnevnog jelovnika za dijetu 12 sadrži mleko, sir i dva jaja. Ručaқ - griz čorbu legiranu jajima, dinstanu šargarepu, šniclu u saftu, a večera musaka od tikvica i jogurt.

- Hrana se servira u posebne namenski predviđene rostrfaj posude za bolničku ishranu, što omogućava dobru higijenu i dezinfekciju posuđa. Zadržavanje pacijenata na ovom odeljenju je uglavnom kratko, tri do pet dana. Za to vreme je pacijentkinja nutritivno dobro pokrivena, bez obzira na to koji režim ishrane (dijete) se primenjuje - kaže Danka Nešović, dijetetičar – nutricionista za naš portal.

Bonus video:

00:19

ESPRESO PAPARAZZO! UHVATILI SMO STANIJU U CRNOJ GORI

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.