On se popeo na vrh Albanije da objavi slobodu Beograda - njegova tragična sudbina para dušu!
Foto: Beoinfo

oslobođenjE

On se popeo na vrh Albanije da objavi slobodu Beograda - njegova tragična sudbina para dušu!

U mnogim delima na temu oslobođenja Beograda zapisano je da je do vrha palate stigao samo Petrović, jer su njegovi pratioci bili pogođeni, kao i to da je nakon isticanja zastave pao mrtav ispred nje
Objavljeno:

Miladin, a prema nekim izvorima Mladen Petrović, jedan je od simbola oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. On je, zajedno sa ostatkom svoje čete, učestvovao u oslobađanju palate "Albanija!" u Beogradu koja je služila kao bunker za skrivanje oficirima Rajha.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Međutim, ovaj borac se ističe još jednim svojim herojskim činom. Naime, nakon oslobađanja prvog beogradskog oblakodera, on je sa još nekoliko boraca krenuo u pohod na vrh zgrade. Cilj im je bio da tu postave zastavu, jugoslovensku trobojku s petokrakom, i time simbolično označe da je Beograd oslobođen.

ZBOGOM MICO, JA POGIBOH: Danas Veliki školski čas u Šumaricama!

U mnogim delima na temu oslobođenja Beograda zapisano je da je do vrha palate stigao samo Petrović, jer su njegovi pratioci bili pogođeni, kao i to da je nakon isticanja zastave pao mrtav ispred nje. Prema nekim pričama, on je nakon ovog čina bio ubijen od strane jednog ranjenog nemačkog vojnika.

Možemo slobodno reći da je ovim činom Petrović sebe svrstao u red heroja poput svima poznatog Grka Filipidesa koji je istrčao od Maratona do Atine kako bi Atinjanima objavio pobedu nad Persijancima i odmah potom izdahnuo.

Neki tvrde, međutim, da Petrović zapravo nije poginuo prilikom zauzimanja palate "Albanija", već na Sremskom frontu, kao i da je u ovom podvigu učestvovao i njegov brat Dobrivoje Petrović.

foto: Beoinfo

Neke stvari, izgleda, moraće da budu prepuštene istoriji, ali simboli oslobođenja ostaće zauvek upamćeni. Jedan od njih upravo je i jugoslovenska trobojka sa petokrakom, koja se tog istorijskog dana vijorila sa vrha ove, sada već slavne, beogradske palate.

(Espreso.co.rs/ 24sata.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.