Od danas kobasica, slanina i viršla kancerogene namirnice!

Svetska zdravstvena organizacija

Od danas kobasica, slanina i viršla kancerogene namirnice!

Zbog toga što ima dokaza koji ukazuju na povezanost između mesa, mesnih prerađevina i rizika od raka creva, SZO saopštla da su slanina, kobasice i druge prerađevine kancerogene namirnice
Objavljeno: 15:38h

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su mesne prerađevine štetne kao cigarete, alkohol i azbest! Zbog toga što ima dokaza koji ukazuju na povezanost između količine crvenog mesa i mesnih prerađevina i rizika od raka creva, SZO saopštiće da su slanina, kobasice i druge prerađevine kancerogene namirnice. Viršle, kobasice, salama - iako imaju mnogo kalorija, masnoće i soli, često su na našoj trpezi. Čuli smo mnogo puta da mesne prerađevine nisu dobre, ali izgleda nedovoljno glasno s obzirom na to da ih i dalje jedemo češće nego, recimo, ribu.

Na pitanje da li je za to da na suhomesnatom proizvodu stoji da je to kancerogeni proizvod, Milka Raičević, nutricionista u Domu zdravlja na Paliluli, odgovorila je da jeste jer ćemo se, kao ističe, malo uozbiljiti, više ćemo voditi računa šta jedemo. Mesne prerađevine odnose se na sve mesne namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade da bi im se produžio rok trajanja. Mesu se neretko dodaje više od 100 aditiva i poboljšivača ukusa i razni hormoni.
- Stoka iz 1955. godine i stoka koja se gaji sada, ima pet-šest puta više masnoća. Da ne bi imala masnoća, Amrikanci su uveli neke hormone, a 2013. Rusija je vratila tursko i američko meso zbog dopunskih hormona za mršavljenje - kaže Siniša Stojiljković, prehrambeni tehnolog iz Niša. Istraživanja pokazuju da postoji jaka veza između crvenog mesa i mesnih prerađevina i rizika od raka creva.
Direktor Klinike za digestivnu hirurgiju KCS Velimir A. Marković kaže da se ta incidenca povećava, kod nas je zabrinjavajuća cifra 46 obolelih na 100.000 stanovnika. "To je stvar o kojoj moramo da razmišljamo", kaže Marković. I dok mnogi farmeri i predstavnici mesne industrije možda strahuju od višemilionskih šteta koje smanjena potražnja za takvim proizvodima može da donese, u izveštaju SZO biće navedeno i da govedina, jagnjetina i svinjetina mogu da budu deo zdrave ishrane i izvor proteina i vitamina, ali samo u umerenim količinama. (Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.