POZNATI SRPSKI TRAVAR OTKRIO KOJE BILJKE MOGU BITI OPASNE ZA MRŠAVLJENJE: Jednu je ipak preporučio!
Momčilo Antonijević, Foto: Printscreen/Youtube

obratite pažnju

POZNATI SRPSKI TRAVAR OTKRIO KOJE BILJKE MOGU BITI OPASNE ZA MRŠAVLJENJE: Jednu je ipak preporučio!

Srpski travar upozorio koje egzotične biljke za mršavljenje mogu da budu opasne po zdravlje!

Objavljeno:

Poznati srpski travar otkrio je koje domaće biljke mogu da pomognu u mršavljenju, a osvrnuo se i na neke egzotične koje bi mogle da budu i opasne.

"Neke biljke mogu malo da pomognu da se smanji apetit, da se masne naslage istroše, ali one su vrlo retke. Među njima je najpoznatija efedra, biljka poreklom iz Kine, sadrži alkaloid efedrin i deluje tako što povećava telesnu temperaturu za pola stepena i remeti način na koji se kalorije koriste u organizmu – umesto da se pretvaraju u masne naslage, energija se koristi za blago povećanje telesne temperature i istovremeno smanjuje apetit. Začkoljica je tu što je ova biljka prilično opasna za upotrebu, posebno za ljude koji imaju povišen krvni pritisak, taj alkladoid efedrin i uopšte alkaloidne biljke treba vrlo pažljivo upotrebljavati. Svi oni koji imaju srčane probleme ili probleme sa visokim pritiskom trebalo bi zaista pažljivo ili nikako da ne koriste ovu biljku", rekao je gostujući na RTS-u.

On kaže da ne bi savetovao nikome da koristi efedru za mršavljenje, a od biljaka koje bi mogle da pomognu izdvaja guaranu i garsiniju.

"Guarana raste u brazilskim prašumama i ona je kofeinska biljka, deluje kao kafa, zeleni čaj, ali ima jednu prednost, ne podiže krvni pritisak. Ona smanjuje apetit i godinama su urođenici u Amazonu koristili guaranu upravo da bi suzbili osećaj gladi. Tu pričamo o čaju od guarane ili ekstraktu.

Garsinija ili kod nas poznata kao zelena kafa, takođe ima sličan efekat, ona sadrži tu oksicitričnu kiselinu za koju je zabeležno da zaista snižava nivo masnoća u krvi, smanjuje masne naslage, suzbija apetit, ali neke studije vrlo kontroverzne su se pojavile – neke kažu da deluje, neke da ne deluje".

Antonijević je pomenuo i kombu alge.

"U Japanu se godinama koristi u ovu svrhu, potpuno je bezbedna za mršavljenje, sadrži dosta joda. Koristi se za mršavljenje zato što izaziva osećaj sitosti i deluje kao blagi laksativ, dakle pomaže ljudima koji imaju problem sa opstipacijom", poručio je.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.