DR JANKOVIĆ UPOZORAVA NA NOVI TALAS I DELTA SOJ: Pogoršanje sledi ukoliko se ne vakciniše veći broj ljudi!
Srđa Janković, Foto: Printscreen / Kurir TV

pandemija

DR JANKOVIĆ UPOZORAVA NA NOVI TALAS I DELTA SOJ: Pogoršanje sledi ukoliko se ne vakciniše veći broj ljudi!

On je istakao da je priča o delta soju ipak važnija za virusologe nego za građane, te da najvažnije da i dalje važe iste mere prevencije

Objavljeno:

Epidemiološka situacija u Srbiji je znatno bolja nego što je bila pre nekoliko meseci, ali stručnjaci upozoravaju da postoji opasnost od novog talasa epidemije, posebno nakon registracije prvih slučajeva obolevanja od delta soja u Srbiji. O tome je govorio i imunolog dr Srđa Janković, član Kriznog štaba.

- Sada jeste situacija relativno dobra, ali svakog dana imamo stotinak zaraženih. Nije suština u tom broju, u pogoršanju sa 80 na 100, ali suština je da imamo veliki deo stanovništva koji nije imun na ovu bolest, nije stekao imunitet ni preležanom bolešću, niti je vakcinisan. To je rizik koji pre ili kasnije neminovno mora dovesti do nekog pogoršanja, mi se svi nadamo da ono neće ličiti na prethodne talase - rekao je Srđa Janković.

On je istakao da je priča o delta soju ipak važnija za virusologe nego za građane, te da najvažnije da i dalje važe iste mere prevencije.

- Prevencija svake varijante je ista i vakcina štiti od svake varijante, zato je priča o delta soju značajnija za virusologe. Važno je reći da se on, iako se lakše prenosi, sprečava istim preventivnim merama i da moramo da vodimo računa sada kada svi imamo neki odušak.

Dr Janković ističe i da nam preti novo pogoršanje ukoliko se ne vakciniše veći broj ljudi.

- Svi koji još uvek nisu našli motivacije da se vakcinišu, a nemaju kontraindikacije, idealno je vreme da razmisle ponovo. Jer, ukoliko bismo povećali obuhvat vakcinacije, velike su šanse da bismo mogli da svedemo i ubuduće obolevanje od ove bolesti na sporadične slučajeve. U suprotnom, imaćemo opet epidemijske talase. Izvinjavam se ako ovo zvuči kao brutalno poređenje, ali ako vidite da požar tinja, da je skoro ugašen, ali vidite mnogo suvog rastinja, koje nije zaštićeno i nema bedem, taj tinjajući požar ako zahvati to što može da gori, on će se širiti. Niko ne smatra da je završen posao gašenja požara ako imamo žar koji tinja i imamo zapaljivu sredinu, a zapaljiva sredina je kada imamo veliki broj ljudi koji nisu vakcinisani, u analogiji sa požarom. Nama požar tinja, a kada imate suvu travu, jako je lako shvatiti šta će se desiti - upozorio je Srđa.

Bonus video:

03:23

DOKTOR MASERATI O DELTA SOJU KORONA VIRUSA

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.