ŠOK! Špijun CIA otkriven u MUP-u Srbije!
Foto: i k o via Foter.com / CC BY-NC-SA

Tajni agent

ŠOK! Špijun CIA otkriven u MUP-u Srbije!

On je Amerikance redovno izveštavao o aktivnostima u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim promenama, stanju u službi
Objavljeno: 17:00h

Prema našim dobro obaveštenim izvorima, Čolović je u svoju mrežu, kojom je koordinirala SOA, ‚‚upleo" čak deset naših sunarodnika, obećanjem da će ih uz pomoć svojih veza skinuti sa spiska optuženih za ratne zločine koje je u tajnosti pripremio Zagreb. Čolović je bio na hrvatskom ratištu kao major Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjen je 1993. godine kada je i došao u Srbiju, gde je prethodno prijavio prebivalište i uzeo državljanstvo. Sedam godina kasnije, kada se vratio u rodnu kuću, vrbovala ga je SOA.

foto: giphy

- Slučaj Čolović je klasičan primer kako se ofanzivno deluje prema našim građanima i institucijama i kako se oni kroz pretnje izvesnim optužnicama primoravaju na izdaju - navodi naš izvor iz obaveštajnih struktura.

Na ovom primeru, navodi sagovornik, mora se podići svest građana da je špijunaža teško krivično delo i da svi oni koji se bave njom (a nije ih malo), moraju da budu svesni da postoji visok stepen verovatnoće da će biti otkriveni i procesuirani:

foto: AP Geert Vanden Wijngaert

- Mnogi su ušli u špijunažu mimo svoje volje, a da kasnije nisu imali snage da se odupru, pre svega iz straha od krivičnog gonjenja i javne diskreditacije. Važno je naglasiti da, ukoliko se vrbovani blagovremeno prijavi državnim organima, postoji mogućnost da se ti problemi prevaziđu. Konkretno, sve je drugačije ukoliko naš državljanin ili stranac prijavi svoju špijunsku aktivnost, nego kada se ona identifikuje i dokumentuje kroz rad naše službe.

foto: giphy

Prema operativnim podacima obaveštajnih agencija Srbije u našoj zemlji treutno ‚‚vršlja" između 100 i 150 agenata, koji za potrebe svojih zemalja svakodnevno, javno ili tajno, prikupljaju informacije. Od 20 najjačih obaveštajnih agencija, koliko ih je aktivno u Srbiji, ‚‚najagresivnije" su nemačka (BND), engleska (MI 6), kao i agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA).

Sve je, međutim, više onih sa Bliskog istoka, iz Irana i Turske, ali i sa teritorije Kosmeta. Pored njih ‚‚operišu" Hrvati, Slovenci i Bosanci.

foto: Profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.