SRBI PIJU 2 PIĆA KAO LUDI PO VRUĆINI, A NISU SVESNI DA SU KATASTROFALNA PO ORGANZAM! Obratite pažnju, NIJE NAIVNO
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

obratite pažnju

SRBI PIJU 2 PIĆA KAO LUDI PO VRUĆINI, A NISU SVESNI DA SU KATASTROFALNA PO ORGANZAM! Obratite pažnju, NIJE NAIVNO

Imunolog i doktor urgentne medicine ispričali zbog čega pivo ili gazirana pića nikako ne bi trebalo piti po vrućini, štetna su za srce!

Objavljeno: 17:26h

Imunolog profesor Borislav Kamenov i specijalista urgentne medicine doktor Sergej Pantić pričali su na Pinku o greškama koje pravimo kada je velika vrućina. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na hidrataciju organizma a mnogi posegnu za hladnim pivom. To je velika greška, složili su se oni.

Šta smemo ili ne smemo da pijemo kada je vrućina?

"Unos tečnosti je važna stavka u prevenciji toplotnog udara, neke stvari mogu biti vrlo štetne a neke vrlo korisne. Alkohol je prilično nepoželjan, kao i gazirana pića koja imaju kojekakve dodatke. Čini nam se da nas osvežava, ali nije dobro! Čajevi mogu da budu topli ili hladni, bolje da se pije umereno hladna tečnost, a ne preterano rashlađena", rekao je profesor Kamenov.

Alkohol se po vrućini nikako ne savetuje, složio se dr Sergej Pantić, specijalista urgentne medicine. Posebno ga izbegavajte ako imate probleme sa srcem!

"Vazodilatacija se događa ali alkohol umanjuje kontraktibilnost srčanog mišića, ni čašicu nemojte piti po vrućini, utiče loše na srce. Neće vas rashladiti nego može samo da vas uspava. To je otrov koji šteti jetri, tu apsolutno nikakve koristi nema", rekao je on.

Doktor se našalio i rekavši da mnogi pominju vitamin B iz piva, ili razne korisne sastojke koje se nalaze u vinu, da bi opravdali "čašicu".

"Ako želite sva ta blagotvorna svojstva, postoje i u obliku pilula pa ih tako uzimajte, ali alkohol po vrućini nikako", rekao je on.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.