SVI SE PITAJU, A POSTOJI SAMO JEDAN ODGOVOR: Zašto u Beogradu nastaje kolaps čim padne kiša?
Foto: Beta

gradski krkljanac

SVI SE PITAJU, A POSTOJI SAMO JEDAN ODGOVOR: Zašto u Beogradu nastaje kolaps čim padne kiša?

Do juče je situacija na putevima bila relativno dobra. Nije bilo mnogo gužvi, ali je tako bilo sve dok - nije pala kiša!
Objavljeno:

Kiša od jutros pada u Srbiji, a u prestonici tokom celog dana gotovo da ne prestaje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

I kao da nam kiša nije dovoljno pokvarila jutro, već je u celoj prestonici nastao pravi kolaps.

foto: Fonet

Do juče je situacija na putevima bila relativno dobra. Nije bilo mnogo gužvi, ali je tako bilo sve dok - nije pala kiša!

Zapitali smo se zašto u Beogradu čim padne kiša dođe do kolapsa u saobraćaju?

To nam je objasnio Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta i član komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kako je rekao za Espreso, konkretno tim istraživanjem se do sad niko nije bavio, ali nam je on ipak dao jedini logični odgovor na postavljeno pitanje.

- Mogu da vam odgovorim kao neko ko se bavi saobraćajem već 40 godina. Gužve u gradu nastaju kad padne kiša jer su uslovi za saobraćaj značajno otežani. Mokar kolovoz nije isto što i suv, po njemu je vožnja znatno teža. Njima kiša otežava i vidljivost, jer brisači čiste šoferšajbnu, a sporedna stakla ne.

- Takođe, i pešaci se u saobraćaju ponašaju drugačije kad padne kiša. Nose kišobrane, kapuljače, manje su pažljivi, a više žure da ne bi kisnuli, što otežava situaciju i njima i vozačima automobila i ostalih vozila.

foto: Fonet

Još jedan od razloga za nastajanje gužve po kiši, prema rečima našeg sagovornika, je i to što svi oni koji kad je lepo vreme idu autobusom, s prvim padavinama uđu u automobil da ne bi kisnuli. Dakle, koncentracija vozila na putevima se znatno povećava, a saobraćaj se odvija usporeno, zbog čega gužve koje prate padavine ni ne treba da nas čude.

Profesoru saobraćajnog fakulteta postavili smo i pitanje broja saobraćajnih nezgoda po ovakvim vremenskim uslovima - da li ih ima više?

- Kad pada kiša događa se veći broj nezgoda nego inače, ali su lakše težine. Razlog tome je taj što sto se vozači boje, oprezniji su za volanom, pa čak ioako je ograničenje na autoputu 120, niko ne "gazi" toliko, već vozi znatno sporije - kaže Vujanić.

(S.T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.