Ispovest lekara koji su pokušali da spasu malog Radenka: Mislili smo - sačuvaćemo ruku!
Foto: Profimedia

Doktori nisu uspeli

Ispovest lekara koji su pokušali da spasu malog Radenka: Mislili smo - sačuvaćemo ruku!

Doktor Mojsić poslednji je video malog Radeta živog. On ga je reanimirao. Dok se odvijala prava drama, i lekarima iz sekunda u sekund postajalo sve jasnije da, uprkos svim naporima, ovu bitku gube
Objavljeno: 09:51h

List "Večernje novosti" objavio je priču o novobeogradskom Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" i o lekarima koji su lečili malog Radenka. Ni lekovi, ni operacije, ništa nije moglo da zaustavi gasnu gangrenu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Smrt, i kad je izvesna, teško je povezati sa decom, čak i kad imaju neizlečiv maligni tumor, a kamoli kad ovako, iz punog zdravlja, "odu". Trenutkak kad sam sa svojim kolegama stao pred roditelje Radenka Nikodinovića, Zoricu i Milana, da im saopštim da je njihov sin preminuo, pamtiću dugo. Ovakvi događaji menjaju čoveka. Nema to veze s profesionalizmom. Znam da smo učinili sve, ali tužan sam jer nismo uspeli - izjavio je dr Branislav Mojsić, anesteziolog.

Inspekcija utvrdila propuste lekara u slučaju smrti dečaka iz Loznice!

Doktor Mojsić poslednji je video malog Radeta živog. On ga je reanimirao. Dok se odvijala prava drama, i lekarima iz sekunda u sekund postajalo sve jasnije da, uprkos svim naporima, ovu bitku gube, Radenkovi roditelji bili su u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", samo dva sprata niže. U 9.45, u subotu ujutro, bitka, započeta dva dana ranije, definitivno je izgubljena. Radenko je preminuo.

Fotka koja je podelila Srbiju: Lekari koji su lečili dečaka koji je preminuo opušteno cirkaju pivce u radno vreme?! (FOTO)

- Od ranih jutarnjih sati u četvrtak, kada je dečak primljen u Institut, prvo na odeljenje ortopedije, pa sve do poslednjeg trenutka oko njega je bilo angažovano toliko lekara, koliko je, inače, dovoljno da se zbrine 20 pacijenata. Niko nije gledao da li je isteklo radno vreme - kaže dr Radoje Simić, direktor Instituta.

Besni roditelji preminulog dečaka: Lekari moraju da odgovaraju za smrt našeg Radenka!

foto: Večernje novosti

U direktorovom kabinetu, na radnom stolu, stoje snimci ruke preminulog dečaka. Žuti, veliki koverat sa delovodnim brojem 615. Datum: 6.10.2016. Tu je i sva ostala dokumentacija. U ponedeljak je već bila inspekcija, očekuje se i vanredni stručni nadzor.

Dr Žarko Drašković, ortoped koji je primio Radenka u Institut, sa pacijentima je, ne može da napravi pauzu. Njegov kolega, doktor Blagoje Grujić, vaskularni hirurg, prenosi utisak cele ekipe:

- Od prijema svi smo bili svesni da je dečak životno ugrožen, da je infekcija ozbiljna videlo se čim je ovde skinut gips, ali da će, uprkos svemu što smo preduzeli, tako brzo da se proširi na sve organe, teško je bilo i zamisliti. Odmah smo posumnjali na gasnu gangrenu, što se kasnije i dokazalo. Ovaki slučajevi su retki, i kod nas i u svetu - rekao je on.

Na prvom snimku polomljene leve ruke i krvnih sudova, uočeno je da uopšte nema cirkulacije. Dr Drašković uradio je prvu operaciju. To je bila bitka za dečakovu ruku. Ponovljeni snimak, u četvrtak popodne, pokazao je da je cirkulacija vraćena kroz jednu arteriju, ali, infekcija je napredovala.

- Dečak je već bio pod terapijom antibioticima kad je primljen u Institut, ovde su mu davane još četiri vrste najjačih antibiotika, ali ni to nije moglo da zaustavi gasnu gangrenu - priča dr Simić.

Sa kolegama iz KBC "Zemun" dogovoreno je da dečaka prime u hiperbaričnu komoru. Prvi tretman, u petak ujutru, bio je uspešan. Trebalo je da ode na još četiri.

foto: Večernje novosti

- Malo iza podne uradili smo drugu operaciju, odstranili mrtvo tkivo, računajući da ćemo dečaku uspeti da spasemo ruku. Ali, ni ultrazvukom, ni opipavanjem, nismo mogli da "nađemo" cirkulaciju. Ponovili smo snimak skenerom, i opet ustanovili da ni jedna od dve arterije nije protočna. Još jedna operacija, i još jedan znak ohrabrenja. Vraćena je cirkulacija u jednoj arteriji - kaže dr Grujić.

U petak oko ponoći posledice prodiranja toksina kroz krvotok postajale su sve očiglednije. Više se nije vodila bitka za ruku, nego za dečakov život. Radenko je teško disao. Snimak pluća potvrdio je da kiseonik neće biti dovoljan, da mora na veštačka pluća. Počeli su da posustaju i drugi organi, bubrezi, srce... Lekovi nisu delovali.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.