3 srpska advokata zaradila preko 6 miliona dinara, dok njihove kolege o tome sanjaju. Kako?
Foto: Profimedia

neverovatno

3 srpska advokata zaradila preko 6 miliona dinara, dok njihove kolege o tome sanjaju. Kako?

Od 1.617 advokata koji su u Beogradu branili po službenoj dužnosti, samo njih pet je imalo po više od 100 odbrana - ukupno 1.009
Objavljeno:

Tokom četiri godine Predrag Šekara je po službenoj dužnosti branio 362 osobe. Prema podacima sudova i policije, on je najviše puta postavljen advokat u ime države na području Beograda. Od početka 2012. do kraja 2015. godine za ovu vrstu advokatskih poslova je zaradio skoro 2,5 miliona dinara.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Iako je imenovan najviše puta, Šekara nije naplaćeniji beogradski branilac po službenoj dužnosti. Njegov kolega Goran Jovandić je kroz državne odbrane u istom periodu zaradio približno 14,7 miliona dinara. Novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je rekao da je taj iznos mnogo manji, ali nije dao dokaze za to.

Neverovatne priče iz srpskih bolnica: Pili su rakiju i nudili me, dok sam ležala povređena!

Po visini prihoda od službenih odbrana slede Dragomir Mrdalj sa skoro 9,7 miliona dinara iNemanja Govedarica sa više od 6,9 miliona dinara.

Branioce po službenoj dužnosti imenuju sudovi, tužilaštva i policija, a plaća ih država. Ove institucije bi trebalo da pozivaju branioce po redosledu sa spiska advokata nadležne advokatske komore - u ovom slučaju Advokatske komore Beograda. Istraživanje CINS-a pokazuje drugačiju praksu.

foto: Marina Lopičić

Novinari CINS-a su od beogradskih sudova i policije duže od godinu dana prikupljali podatke o odbranama po službenoj dužnosti, za period 2012–2015. Od dobijenih informacija napravljena je baza podataka sa postavljanjima i zaradama za 1.617 advokata, koja će biti objavljena u četvrtak 13. oktobra. Više tužilaštvo i većina osnovnih tužilaštava u Beogradu ne vode odvojenu evidenciju o službenim odbranama, pa njihovi odgovori nisu uvršteni u bazu ni u ovaj tekst.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.