A OČI KRUPNE, KAO U KOŠUTE: Ovo je teška životna priča Borine Koštane! (FOTO)
Foto: Printskrin / Youtube / Bulgaria and Serbia forever!!!

lepša i od zone!

A OČI KRUPNE, KAO U KOŠUTE: Ovo je teška životna priča Borine Koštane! (FOTO)

Svi ste čuli za Koštanu, ali da li ste znali kako je ona zapravo izgledala?

Objavljeno:

Borina Koštana iliti Malika Eminović bila je pevačica i igračica koju je krasila velika lepota. Ipak, imala je i više nego težak život.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Bora Stanković je opisivao svoju Koštanu, romsku lepotcu iz Vranjske banje na veoma živopisan način.

NAJPOZNATIJA POBEGULJA: Ovo je istinita priča o pravoj Zoni Zamfirovoj! Šta je bilo sa njom i Manetom? (FOTO) (VIDEO)

- Ruse kose, belo lice, medne usne, zanosni kukovi, bedra kao jedra, a oči krupne – kao u košute…

Jedina sačuvana slika Malike Eminović je ona koju su fotografisale vaspitačice Američkog doma za ratnu siročad u Vranju.

foto: Wikipedia / Serbianboy

Koštana je volela duvan i živela je život ispunjen žudnjom. Pričalo se da je krajem 19. i početkom 20. veka dovodila “sve što je nosilo čakšire” do ludila! Po tom opisu, deluje kao da je bila veća zavodnica od Zone Zamfirove.

Javna je tajna da su zbog ove “žive vatre” lokalne gazde i čorbadžije rasprodavale imanja, ostavljale “ženčad i nejaka čeda”… Pred njom su i najhladniji “padali u sevdah”, a nije mali broj onih koje je odvela pravo u propast…

Postoje dva objašnjenja zašto su Meliku nazivali Koštanom.

Prema prvom, Meliku su zvali tako jer je imala krupne oči kao košuta, a prema drugom zbog naziva drveta i ploda kestena, kojim je obrasla čitava Vranjska banja, a koji se u ovom kraju naziva – koštan.

Iako je bila lepotica, vodila je veoma težak život.

Još u detinjstvu je svirala i pevala sa ocem i bratom po kafanama. Ubrzo potom se udala za Maksuta Rašitovića i rodila dvoje dece. Dva sina- Isu i Ćerima. Sa njima su živele i dve Maksutove ćerke iz njegovog prvog braka, koje je Koštana pazila kao svoju decu.

Sa Borom Stankovićem se prvi put srela u mehani kada je on bio gimnazijalac. On je očajnički želeo da je vidi jer je bila prelepa. Sa njenim mužom nije prozborio ni reč. Ubrzo je nastala drama "Koštana".

Zanimljivo je da je Koštana 1926. godine zapravo tužila Boru Stankovića jer ju je advokat ubedio da ima pravo na deo honorara. Malika je bila nepismena i svi mediji su bili na Borinoj strani. Logično, izgubila je spor.

Koštana je umrla u 73. godini u rodnoj Vranjskoj banji. Sahrani je prisustvovalo nekoliko stotina njenih obožavalaca, a besmrtna je ostala zahvaljujući Bori i njegovoj čuvenoj drami "Koštana".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.