MARKO VARGA (14) JE MALI HEROJ ZRENJANINA: Puštao je kosu pet godina i DONIRAO je DECI OBOLELOJ OD RAKA (FOTO)
Marko Varga, Foto: Privatna arhiva

mali čovek velikog srca

MARKO VARGA (14) JE MALI HEROJ ZRENJANINA: Puštao je kosu pet godina i DONIRAO je DECI OBOLELOJ OD RAKA (FOTO)

Marko Varga je doneo veliku odluku i odlučio se na humani gest

Objavljeno:

Zrenjaninci su već nekoliko puta pokazali humanost na delu i da su ljudi velikog srca. Nedavno je naš portal pisao o Danijeli Čamber, ženi koja je odlučila da nakon 15 godina puštanja kose, istu odseče i donira je deci oboleloj od raka.

Sada se, po uzoru na svoju sugrađanku, na isti potez odlučio i mlađahni Marko Varga (14) koji je ovom odlukom zaprepastio čak i sopstvene roditelje.

Marko Varga
foto: Privatna arhiva

Kako smo saznali, Marko je poslednjih četiri, pet godina puštao kosu jer mu se tako sviđalo. Međutim, odlučio je da se ošiša i kosu donira u humanitarne svrhe, to jest, deci oboleloj od raka.

„Uvek sam voleo dugu kosu. Nakon šišanja došao sam na ideju da nekome doniram kosu. Roditelji su hteli da zadržimo rep za uspomenu, ali ja sam od početka bio za to da kosu doniram" rekao je ovaj mali heroj.

Marko Varga
foto: Privatna arhiva

S obzirom na njegovu humanu stranu, i ne čudi nas što Marko od četvrtog razreda osnovne škole želi da bude doktor ili da radi u medicinskom sektoru. Pošto se sad bliži završetku osnovne škole, u planu mu je upis u medicinsku školu.

„Znam ljude koji su donirali krv deci i na taj način im spasili život. Kada sam išao kod lekara, u dispanzeru sam viđao plakate za dobrovoljno davanje krvi. Čitao sam da svake sekunde krv može da se donira i da nekome spasi život. Kada sam rešio da se ošišam došao sam na ideju da vidim da li negde može da se donira kosa i znao sam da bi to jako značilo deci oboleloj od raka“, dodaje ovaj predobri mladić.

Marko Varga
foto: Privatna arhiva

Ono što je zanimljivo i za svaku pohvalu, jeste činjenica da Marko ne planira da se zaustavi na jednoj donaciji kose. Već je doneo odluku da opet počne sa puštanjem i negovanjem kose jer želi ponovo da je donira nekom detetu obolelom od raka.

Svima bih poručio da ako imaju mogućnost nekome i pomognu. Čak i ako ne žele da budu lekari. Neko će sigurno biti srećan ako mu spasite život ili učinite nešto što može da mu pomogne. Drugari još ništa ne znaju o mojoj odluci, jer sam se ošišao tokom vikenda. Kada budu saznali verujem da će biti ponosni i srećni“, ispričao je Marko.

I Markova mama Tanja ističe kako su i ona i njen suprug bili iznenađeni sinovljevom odlukom i kaže da uopšte nisu imali uticaj na njega kada je doniranje kose u pitanju.

"Bila sam iznenađena kada je Marko rekao da ošišanu kosu želi da donira deci oboleloj od raka. Zaista ne znam odakle mu ta ideja. Da budem iskrena, nije mi se sviđalo to što nosi dugu kosu i često sam insistirala na tome da je ošiša, ali on to nije hteo. Nedavno je sa tatom otišao i ošišao se, ja za to nisam znala. Suprug mi je rekao da je u toku noći ustao, probudio ga i rekao da hoće da ide da se ošiša. Odveo ga je na šišanje i doneli su kući taj rep. Markov otac je predložio da ga čuvamo kao uspomenu, ali je Marko rekao da želi kosu da donira“, objasnila je Markova mama, Tanja Varga.

Marko Varga
foto: Privatna arhiva

Nije krila ni ponos koji oseća zbog humanog dela svog sina. Za kraj je imala da poruči samo jedno.

Posavetovala bih decu da sa namerom puštaju kosu kako bi kroz neko vreme neko dete usrećili“, zaključila je Tanja Varga.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.