SVE MANJE NOVOZARAŽENIH, SVE VIŠE VAKCINISANIH! Pozivaju se mladi da zadaju KONAČNI UDARAC KORONI
ilustracija, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

možemo mi to!

SVE MANJE NOVOZARAŽENIH, SVE VIŠE VAKCINISANIH! Pozivaju se mladi da zadaju KONAČNI UDARAC KORONI

Epidemijska situacija u Srbiji se poboljšava, međutim, nadležni pozivaju sve građane, naročito mlade, da se vakcinišu

Objavljeno: 07:48h

Obe doze vakcine primilo oko 120.000 Novosađana, danima unazad jednocifren broj novozaraženih.

Vakcinacije se u Novom Sadu obavlja na četiri punkta – sajam, dva tržna centra i mobilni autobus, koji je adaptiran i kruži po gradu i u njemu se građani mogu vakcinisati bez zakazivanja.

Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja "Novi Sad", kaže za RTS da je do sada dato više od 270.000 doza, a 120.000 građana vakcinisano je sa obe doze.

- Izuzetno sam zadovoljan odzivom, u tržnim centrima dnevno vakcinišeno oko 800-900 građana, a najviše na sajmu, istakao je Bojat.

Navodi da su najviše vakcinisani najstariji sugrađani, zatim vulnerabilne grupe - građani koji ne mogu da dođu do punktova, zatim radno sposobni.

- Mlade ne možemo prozivati za neadekvatan odziv jer je od početka bilo insistirano da dođu stariji, a da su mladi otporniji. Onda su se pojavili razni natpisi po svetskim i domaćim časopisima da vakcine utiču na reproduktivni sistem, pa su oni bili zbunjeni i skrajnuti. Vakcina može i od 12 godina da se primi bez problema. Mladi su željni raznih provoda i treba tražiti tu motiv za njihovu vakcinaciju, što se pokazalo kroz kampanju Egzita, svuda se u svetu dele karte. Novi Sad je vodio na Zlatibor prvih 200 vakcinisanih studenata, ne vidim ništa protiv toga da se nagrade oni koji žele da se vakcinišu, napominje Bojat.

Navodi da je, sa oko 1.500 pregleda dnevno, broj pregleda pacijenata sa simptomima kovida pao na 48, a danima unazad pozitivan je jednocifren broj građana.

- To govori apsolutno u prilog vakcinaciji, ne treba tražiti veći razlog za vakcinaciju od tog broja. Ukinuli smo noćnu smenu u kovid ambulanti, dve nedelje je već nemamo. Prema mojim podacima, ni klinički centar noću nema pacijente koji dolaze sa simptomima kovida. Molim vas da se svi vakcinišemo, da objasnimo mladima da nije štetno i da dođemo do magične nule, ističe Bojat.

U danu za nama u Srbiji je prvi put u poslednjih sedam i po meseci registrovano manje od 200 novozaraženih.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 10 osoba, a potvrđeno je 178 novih slučajeva zaraze. Testirano je 6.679 uzoraka.

U Beogradu je zabeleženo 57 novih slučajeva, u Kragujevcu 13, Užicu 8, Nišu i Čačku po 5, a u ostalim mestima registrovano je manje do pet novozaraženih koronavirusom.

Ukupan broj datih doza vakcina protiv koronavirusa u Srbiji je 4.557.136.

Obe doze vakcine primilo je ukupno 2.036.916 građana. Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu i onih koji su primili obe doze je 2.520.220.

Vesić: Sednica Kriznog štaba u 14 časova Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će se sednica Kriznog štaba održati danas u 14 časova.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević navela je za RTS da je vakcinisano oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite i nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

Govoreći o vakcinaciji mladih, napomenula je da oni na početku, kao i svuda u svetu, nisu bili prioritet za vakcinaciju, ali da se sada situacija menja.

- Prioritet su bili najstariji sugrađani zatim oni sa hroničnim oboljenjima i oni koji su bili profesionalno najugroženiji. Ako sada pogledamo procenat vakcinisanih po uzrasnim grupama svuda u svetu je najmanji u najmlađim uzrasnim grupama, jer oni nisu bili prioritet, ali sada je došao red na njih. Upravo njima je pripala uloga da daju završni udarac ovom virusu, ističe Kisić Tepavčevićeva.

Bonus video:

00:14

GORSKA SLUŽBA PRONAŠLA POVREĐENOG MOTOCIKLISTU: Spuštaju ga niz Staru planinu kroz nepristupačne delove (VIDEO)

(Espreso/Rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.