Srpkinja kojoj je Kurd iz Turske oteo decu: Vučiću, pomozi mi, hoću svoje bebice nazad! (VIDEO)
Foto: Espreso, Privatna arhiva

jedna je majka

Srpkinja kojoj je Kurd iz Turske oteo decu: Vučiću, pomozi mi, hoću svoje bebice nazad! (VIDEO)

Slavici Burmazović nevenčani muž Ejup Sabri Jundžu u avgustu prošle godine dok je bila u prodavnici oteo je troje dece i odveo ih u Tursku. Tu počinje drama
Objavljeno: 10:28h

Iako su taj slučaj i turske i naše vlasti proglasile međunarodnim slučajem kidnapovanja - do danas, deca još nisu stigla u Srbiju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Slavica je ponovo bila gost emisije Život priča, jer i posle skoro godinu i po dana, ne samo da joj deca nisu vraćena, nego ona, ali ni nadležne institucije dve zemlje ne znaju gde su njena deca.

Turski sud odlučio: Otetu decu vratiti majci Slavici u Srbiju! (FOTO)

Otmicu dece je prijavila u novembru 2015. godine, MIP je reagovao u dva pravca – povelo je akciju prema turskom MIP-u, a naše Ministarstvo pravde je prosledilo pismo turskom Ministarstvu pravde da se ispitaju okolnosti i da se deca vrate majci. Pravna procedura započeta je na osnovu Haske konvencije o građansko pravnim aspektima otmice dece.

Muž mi je oteo troje dece i odveo ih u Tursku: Mama, ja te volim, hoću kod tebe! (VIDEO)

Slavici je zbog njene borbe za decu prećeno smrću nekoliko puta i rečeno joj je da slučajno više ne ide ponovo u javnost. Ipak, došla je u emisiju. U međuvremenu se dogodilo mnogo toga, ali ništa što bi joj vratilo njenu decu - 9. marta 2016. Porodični sud u Mersinu doneo je presudu da se deca vraćaju majci, da su deca nezakonito odvedena. Na tu presudu žalio se njen nevenčani suprug i imao je pravo žalbe 15 dana koje je on iskoristio. Žalba je odbijena, ali njoj su javili mesec i još čeka da dobije tu presudu u ruke. Od turskih institucija čeka neke mejlove i po nekoliko meseci. Uprkos tome što je slučaj proglašen otmicom, deca su ipak išla na sud, gde su se izjašnjavala o tome sa kim žele da žive, iako starateljstvo nad decom pripada njoj.

foto: Prva tv printscreen

Izjasnili su se da žele da žive sa majkom, da žele da idu u Srbiju i da tamo žive. Sutradan su deca ponovo pozvana na sud, gde su se izjasnili potpuno drugačije jer je na njih otac izvršio psihički pritisak kad su stigli kući.

Šokantan snimak na viberu, kontaktiran Vučić

Onda je Slavica na viber dobila video snimak svoje starije ćerke u kojem joj ona kaže da se razočala u majku koja je „ispričala laži o tati“ u emisiji, i da je ona shvatila kakva je njena majka, i da želi da ostane u Turskoj, da postane „prava muslimanka“ i da „otkrije put do Alaha.“ Poslednji put je sa svojom decom bila u kontaktu 30. maja, kada je bila u Turskoj u poseti deci, jer po privremenom rešenju može da ih viđa svaki vikend. Pre toga imala je kontakt sa decom samo preko škole, ali kada im je njen bivši muž, posle njenog gostovanja u emisiji “Život priča” zapretio u školi, profesori su samo prekinuli kontakt sa Slavicom i nisu joj više dozvoljavali da čuje svoju decu. Ambasada u Ankari, sa kojoj se ekipa emisije “Život priča” čula neposredno pred snimanje emisije, rekla je da su decu poslednji put videli u martu, pre suđenja, da su se nekoliko puta čuli sa direktorkom škole u koju devojčice idu i da im je direktorka rekla da ljudi iz ambasade ne smeju više da dolaze da posećuju decu.

Naša ambasada je praktično pristala na tu vrstu ucene. Rekli su nam i da ne znaju da li su deca krenula u školu u septembru i da li su uopšte u Mersinu. Slavica se povukla iz javnosti posle emitovanja emisije u martu jer joj je naglašeno da ne ide u javnost i poručeno joj je šta turske vlasti misle o njenom nastupu. Turske vlasti su joj rekle da ne sme da govori javno takve stvari. Kako kaže, prikriveno su joj pretili, ali, više nema razloga da ćuti, jer nema kontakt sa decom, pošto je njen bivši muž prekršio direktno sudsko rešenje turskog suda, da više ne može da se žali na sudski presudu. Traži da proces krene iz početka.

foto: Prva tv printscreen

„Ja nisam dobila ni jednom kompletno šta je napisano u njegovoj žalbi, niti šta je javni tužilac, koji mene zastupa na turskom sudu, rekao u moju odbranu“, kaže Slavica. Ni ona, niti iko od naših organa ne zna ko je osoba koja Slavicu zastupa na turskom sudu. Iako je ona tražila od naše ambasade da joj daju ime i telefon te osobe, ambasada je rekla da nema kontakt sa tužiocem i da ne mogu da joj pomognu. Slavica se u jednom momentu sastala i sa ministrom Rasimom Ljajićem, na sastanku koji je trajao sat vremena, koji joj je ulio nadu da će on nešto uraditi, da će se to brzo dovesti u red i da ona nema potrebe da se sekira. Iako je mislila da je konačno na pravoj adresi, nikada joj se niko više nije javio ni na telefon, ni na mail. Pokušala je da dođe i do premijer Aleksandra Vučića, pisala je pisma, mejlova, uspela je da dođe do telefona sekretarice u kabinetu, pričale su telefonom, na šta je dobila odgovor: Od ponedeljka mi krećemo u akciju. Nije došla do premijera lično, a posle tog razgovora sa sekretaricom, nikada joj se više niko nije javio, čak je blokirana na njihovim telefonima. Autorka emisije “Život priča” Tatjana Vojtehovski se povodom slučaja Slavice Burmazović i lično čula sa premijerom Vučićem, koji je obećao da će uraditi ono što naša zemlja može da uradi.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.