MAJOR GAVRILOVIĆ ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN! Na osnovu njegovog GOVORA snimljena je pesma ČUVENOG BENDA! (VIDEO)
Major Dragutin Gavrilović, Foto: Wikipedia, Andrija Gavrilovic

srpska žrtva

MAJOR GAVRILOVIĆ ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN! Na osnovu njegovog GOVORA snimljena je pesma ČUVENOG BENDA! (VIDEO)

Uprkos napadima koji su razorili sve oko njih ovaj bataljon se ponosno držao do poslednjeg trenutka.

Objavljeno: 14:05h

Na današnji dan 1882. godine rodio se jedan od najhrabrijih majora u istoriji vojske Srbije. O hrabrom podvigu i srceparajućem govoru Dragutina Gavrilovića priča se u svim školama.

Učestvovao je u gotovo svim bitkama u Prvom svetskom ratu, a takođe je odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde. Posebno važan trenutak u njegovoj karijeri bila je odbrana Beograda 1915. godine. Austrijska vojska pritisla je srpsku na Dunavu, a u tom trenutku je našu teritoriju branio 2. bataljon 10 kadrovskog puka, kojim je komandovao upravo Gavrilović.

Uprkos napadima koji su razorili sve oko njih ovaj bataljon se ponosno držao do poslednjeg trenutka. Kako je majoru bilo jasno da naša vojska neće izdržati ove napade okupio je vojnike oko 14:30 časova i rekao sledeće:

Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.

Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.

Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!

Ovaj govor verovatno je najponosniji i najtužniji govor u istoriji ratovanja srpske vojske. Nakon njega naši junaci su krenuli u kontranapad punih srca i tu završili svoju borbu. Major Gavrilović je teško ranjen.

Za čuveni govor saznalo se tek kasnije kada ga je zabeležio majorev saborac Đorđe Roš i objavio u svojim memoarima. Međutim, kako je vreme prolazilo za njega se čulo i van naših granica. Neverovatna je činjenica da je na osnovu ovi srceparajućih reči nastala i pesma švedskog hevi metal benda Sabaton.

Numera se zove "Poslednji umirujući dah" i u njoj se navode istorijske činjenice o našoj vojsci i majoru.

Major zove, beli grad pada

Beogradske ulice su zamrljane krvlju

U žurbi su nam životi izbrisani, Napred u slavu kralja i otadžbinu Braniti čast Beograda,

Napred u slavu, da se konačno suočite sa svojom sudbinom

Ovo je deo numere o okončanju jednog odreda pod komandom majora Dragutina Gavrilovića.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.